Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az ellátórendszerre. Ennek következménye az elsővonalas védekezésben már észlelhető létszámhiány, és az ezt kezelni hivatott átvezénylések megindulása. Kollégáinktól folyamatosan kapunk jelzéseket a kapacitáshiányokról, kényszermegoldásokról. A probléma enyhítése érdekében javasoljuk, hogy miniszter úr a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézményekben az ellátásbiztonság növelése és a szükséges vezénylések számának csökkentése érdekében a halasztható ellátások nyújtását függessze fel" - írta hétfői levelében Kincses Gyula MOK-elnök.

Az elektív ellátás

  • intenzív - és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le, ami veszélyezteti az eredményes védekezést,
  • fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára,
  • újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez,
  • mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást.

Minderre teintettek kérte a MOK - nem az összes elektív ellátás leállítását -, hanem csak a járványkórházakban, vagy azok koronavírus ellátásban résztvevő telephelyén a halasztható ellátások felfüggesztését.

Emmi: nincs létszámhiány

Őszintén sajnáljuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához. A Prof. Dr. Kásler Miklós miniszterhez írt nyílt levelének már az első mondata óriási tévedés

- kezdte válaszlevelét az Emmi.

A szaktárca megismételte, hogy most is, mint tavasszal, lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket. Azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

"Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel. Tény, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság. Tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Van ágy, van eszköz és van szakember. Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítanunk, ahogy most a MOK elnöke javasolja" - írta az Emmi.

Az elvezényelt orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Az orvosok 4 ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig csak a 2 ezrelékét vezényelték a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg - írta az Emmi, amely a válaszában nem részletezte, hogy milyen szakterületen dolgozókat vezényelték át, akikből nincs létszámhiány.

A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására

- közölte az Emmi.