én öt év óta fordult elő először, hogy a könyvpiac szereplői növekvő forgalomról számoltak be. Bár pontos adatok még nincsenek, az eddigi beszámolók alapaján a piac idén nemcsak nominálisan nőtt, hanem az infláció feletti ütemben. Jelenleg négyszázalékos nominális emelkedéssel számolnak.

Zentai szerint nem látni, hogy a fellendülés mennyire lesz tartós, de szerinte mindenképp öröm, hogy a könyvpiac el tudott rugaszkodni a gödör aljáról. A forgalom növekedése a kiadók erős kínálatának köszönhető, az elmúlt öt évben nem volt ennyire sokrétű, a társadalom valamennyi szeletét megszólító könyvkínálat. Valószínűleg társadalompolitikai okok is állnak mögötte, hiszen a könyvvásárlás másodlagos fogyasztásnak minősül: akkor vásárolnak az emberek könyvet, ha biztonságban érzik magukat - fogalmazott a szakember.

Az erotikus könyvek mennek a leginkább

A jelek szerint Magyarország sem tudta kivonni magát a nemzetközi trendek alól. Ahogy a frankfurti könyvvásár igazgatója, Jürgen Boos is jelezte a rendezvény megnyitóján, a legnagyobb sikerük az erotikus, felnőtt témájú történeteknek volt 2013-ban. A magyar piacon is nagy sikert arattak ezek a könyvek, az egyik sorozat három kötete például hetekig vezette a slágerlistákat. Ez persze nem feltétlenül üdvözlendő. Ha nagyon udvarias akarok lenni, akkor ezek a könyvek stílusukban a szürke valamennyi árnyalatát felvonultatják - vélekedett Zentai. A felnőtt könyvek sikere a könyvszakmát is meglepte, hiszen a rendszerváltás után egyszer már lezajlott a pornográf írások felfutása, majd gyors lecsengése.

Csökkenti a forgalmat a tankönyvpiac államosítása

Zentai az idei negatív változások között említette a tankönyvforgalmazás államosítását, amely nagy kárt okozott a könyvkiadásnak is. Egy olyan cégbe szervezték a feladatot, amelyről a kezdettől fogva tudni lehetett, hogy nem lesz képes hiánytalanul ellátni azt, hiszen az eredeti feladatát, a könyvtárellátást sem tudta teljesen sikeresen művelni" - utalt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-re (Kello). A tankönyvforgalmazás államosításával a könyvszakma elesett a nyár végi, ősz eleji bevételeitől is, amely időszak amúgy az eladásokat tekintve mélypont a könyvpiacon. Ezzel financiális vákuum jött létre, a könyvkereskedők nagy része eladósodott, a kifizetések pedig tovább tolódtak. Jövőre a lépés várhatóan 16 milliárd forinttal csökken a könyves ágazat forgalmát.

Ráadásul a a Kello nem tudta ellátni a Márai-program által rárótt feladatait sem, így mintegy 200 millió forintot nem fizettek ki a kiadóknak, a könyves vállalkozásoktól pedig nem kerültek el a könyvek a könyvtárakba.

Meglepő volt a GVH döntése is

"Mellbevágó élménynek" nevezte azt is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) október végén összesen hetvenmillió forintos bírságot szabott ki négy könyvterjesztő vállalkozásra, mert úgy ítélte meg, hogy azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal. Zentai szerint a hivatal olyan eljárásért büntetett, amelyért nem a könyves vállalkozások a felelősek, hiszen azok a könyvkereskedői szokásjognak megfelelően, a kiadók által megszabott áron értékesítették a könyveket a hazai könyvpiacra jellemző bizományosi rendszerben. A tulajdonos szabja meg az általa birtokolt termék árát, a bizományosi rendszer így működik. Nemcsak nálunk, hanem az unió 18 országában. Véleménye szerint mindez elkerülhető lett volna, ha a kormány előveszi a MKKE által hat éve kidolgozott törvényjavaslatot.