A hvg.hu több forrásból úgy értesült, előrehaladott tárgyalásokon van túl az Erste Bank és a Raiffeisen Bank, hogy előbbi megvegye utóbbi lakossági üzletágát vagy akár az egész magyarországi bankot. Tudomásunk szerint a magyar kormány egyáltalán nem bánná, ha létrejönne az üzlet, az egyezkedés értesüléseink szerint a kabinet jóváhagyását is bírja.

Az Erste nem cáfolta információkat, igaz, el sem ismerték a Raiffeisen megvételét. "Az Erste Bank Hungary Zrt. és anyavállalata, az Erste Group hosszú távra tervez Magyarországon az ügyfelek igényei szerint kialakított univerzális banki és befektetési szolgáltatásokkal, kiterjedt fiókhálózattal és dinamikusan fejlődő elektronikus csatornákkal. A bank növekedésorientált stratégiájának keretében több üzletfejlesztési és akvizíciós lehetőséggel élt eddig is (pl. 2012-ben a BNP Paribas privátbanki üzletágának megvásárlása), és a jövőben is nyitott a növekedési lehetőségekre" - áll a bank által a lapnak küldött válaszban. A Raiffeisen röviden annyit írt: piaci híreket nem kommentálnak.

A Portfolio.hu szerint a Raiffeisen a múlt héten jelezte, hogy február 9-én, vagyis hétfőn stratégiai jelentőségű bejelentéseket tehet. Elképzelhető, hogy a magyar leánybank eladásáról szóló hír is része lesz ennek. Hogy melyik osztrák bank árfolyamának jó és melyiknek rossz az értesülés, azt a vételár és a kormánnyal kötendő megállapodás pénzügyi tartalma döntheti el. A teljes Raiffeisen esetleges beolvadásával stabilan Magyarország második legnagyobb nagybankja lehet az Erste, mérlegfőösszege és betétállománya egyaránt mintegy kétharmada lehet az OTP-ének.