Az Erste szereti az OTP-t

Az Erste Bank szerint a régióban a magyar bankpiac a legvonzóbb, az osztrák hitelintézet elemzésre egyenesen bankparadicsomnak titulálja hazánkat.
NAPI Online, 2006. március 27. hétfő, 15:02
Fotó:

Magyarország a nyilvánvaló makrokockázatok ellenére a legvonzóbb régiós állam, mivel az itt található bankok a részvényesek érdekeit tartják leginkább szem előtt, és képesek a magas marginok fenntartására - írja a Concorde Call, idézve az Erste Bank elemzését, amely szerint az OTP kiváló munkát végez piaci részesedésének megtartása érdekében, túlzottan erős készpénzállománya miatt azonban az Erste elemzői további akvizíciókat szeretnének látni részéről.

A lengyel bankok esetében a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Pekao-BPH bank egyesülésével kapcsolatos utóbbi hetek fejleményei az EU döntése ellenére mutatja, hogy mennyire nehéz itt az élet a külföldi befektetők számára. Ráadásul a lengyel bankpiac sokkal kisebb növekedési rátát kínál, mint a térség többi országa.

Az Erste összességében 9900 forintban határozza meg az OTP-papírok célárát, s vételre ajánlja azokat. Az elemzés egyébként az FHB-ről is említést tesz: a szakértők szerint magyar jelzálogbank egy magas profitabilitású, szűk piaci résben mozgó játékos a még mindig száguldó magyar ingatlanhitel piacon, noha a devizahitelek előretörése visszafogja a növekedést. Ezt ellensúlyozhatja, hogy a stratégiaváltás keretében a bank az eddigi refinanszírozás helyett saját hitelezésére koncentrál, bár az eddigi rendkívül magas profitabilitás természetesen nem fenntartható - áll az Erste elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK