Az Európa Ingatlanbefektetési Alap háromszorosára növelte tőkéjét

A március közepén 522 millió forint tőkével indult Európa Ingatlanbefektetési Alap november közepére megháromszorozta tőkéjét, amely megközelítette az 1,6 milliárd forintot - tájékoztatta az alap az MTI-t.
Molnár Csaba, 2001. november 15. csütörtök, 08:29
Fotó:

Az Európa Alap bővülése a nyári lassú növekedés után az elmúlt két hónapban gyorsult, elérte a havi 200 millió forintot. Az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték az induláskori 1 forintról 1,0646 forintra emelkedett.
Az alap először július 5-én, befektetési jegyenként 2,5 fillér hozamot, második alkalommal október 5-én 1,5 fillért utalt minden egy forint névértékű jegy után.
Az alap portfoliójában van egy 1770 négyzetméteres, 274 millió forint értékű újpesti irodaház. Összesen 197 millió forint értékben birtokol 13 200 négyzetméter területen építési telkeket, továbbá egy 2500 négyzetméteres, 210 millió forint értékű péceli üzemcsarnokot. Az irodaházat és a csarnokot hosszú távra bérbe adta az alap. Ez utóbbit 2001. november elején vásárolta meg a befektető.
A Winterthur Biztosító Rt. megállapodott az Európa Alapkezelő Rt.-vel, hogy Aranyeső Plusz nevű, befektetésekhez kötött (unit-linked) életbiztosításánál, az ingatlan-eszközalap számára döntő részben Európa Ingatlanbefektetési Jegyet vásárol. Ezen túl két banki hátterű nyugdíjpénztár összesen 50 millió forint értékben vásárolt ingatlanbefektetési jegyet.
Az alap tervei között az úgynevezett "sale and lease back" konstrukció magyarországi meghonosítása szerepel, aminek lényege, hogy a cégek ingatlanaikat pénzügyi befektetőknek értékesítik, majd tőlük bérlik.

HOZZÁSZÓLÁSOK