Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megállapodások hatékonyan elősegítik, hogy a szövetkezeti hitelintézetek a megszabott határidőig megfeleljenek az MNB által rendeletben előírt jelzáloghitel-finanszírozási kötelezettségnek - írta közleményében a Takarékban.

A hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló júniusi MNB-rendelet szerint 2016. október 1-jéig legalább 15 százalékban kell jelzálogleveleknek állniuk a hitelintézetek jelzáloghitelei mögött. Az FHB Jelzálogbank szeptemberi integrációs csatlakozása révén a szövetkezeti hitelintézetek számára közvetlenül elérhetővé vált a jelzáloglevéllel történő refinanszírozás lehetősége, amely kedvező és "testreszabott" módon teszi lehetővé az MNB szabályozásnak való megfelelést, és ami egyszerre több takarékszövetkezet számára biztosít refinanszírozási lehetőséget.

Az FHB Jelzálogbank integrációs csatlakozását követően már október 15-én megkötötte az első jelzáloghitel-refinanszírozási szerződését a szövetkezeti hitelintézeti szektor egyik legnagyobb szereplőjével, a B3 Takarék Szövetkezettel, amelyet most további 90 takarékszövetkezettel kötött megállapodás követett. A szerződött szövetkezeti hitelintézetek országszerte összesen 1493 fiókkal rendelkeznek, jelzáloghiteleik volumene meghaladja a 175.785 millió forintot, ügyfeleik száma eléri a 988 ezret.

A takarékok a magyarországi jelzálogpiac legrégebbi és legszélesebb bankkapcsolatokkal rendelkező refinanszírozó szereplője, az FHB Jelzálogbank szakmai közreműködésével hatékonyabban készülhetnek fel arra, hogy a törvényi határidőig megfeleljenek az MNB által előírt jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatónak (jmm). A megállapodások versenyképes pozíciót biztosítanak a takarékszövetkezeti szektor egészének is, hiszen a szektor egyik prioritása a lakás/otthonteremtés támogatása versenyképes pénzügyi termékekkel - olvasható a mai bejelentésről készült összefoglalóben.