Az ideinél már a jövő évi sem lehet rosszabb

Legalábbis erre számít a légiirányításért felelős HungaroControl Zrt. vezérigazgatója.
Diószegi József, 2008. november 11. kedd, 13:46
Fotó:

Kiss László érdeklődésünkre elmondta, hogy bár 2008-ban némileg nőtt azoknak a repülőgépeknek a száma, amelyek csak átrepültek Magyarország felett (ily módon is igénybe vették a HungaroControl szolgáltatását), összességében azonban 0,5-1 százalékos éves szintű forgalommérséklődésre számítanak a cégnél. (A HungaroControl által kezelt gépek háromnegyede átrepülő, fennmaradó része pedig zömmel a Ferihegyi repülőtéren le- és felszálló légijármű.)

A vezérigazgató 2009-ben 2-3 százalékos növekedést vár az átrepülő forgalomban, összességében pedig 2008-hoz képest 1-1,5 százalékos teljes növekedést prognosztizál.

A mai napon befejeződött a légiirányítás technikai fejlesztésének második fázisa, kedden adták ugyanis át a Ferihegyi repülőtéren a közelkörzeti radarállomást. A második fejlesztési fázis, amely egyébként 2006-ban kezdődött, a ferihegyi emellett a püspökladányi, a kőrishegyi radarokat is magába foglalta, illetve az irányítórendszer fejlesztését, valamint a repülőtéri mozgásellenőrzési rendszer kiépítését. A beruházás teljes összege 31 millió euró volt (8 milliárd forint), ennek 50 százalékát az unió kohéziós alapja biztosította.

HOZZÁSZÓLÁSOK