A szövetkezeti hitelintézetek által kezelt jelzáloghitelek állománya 4 százalékkal növekedett, ezzel a takarékok 2016 első félévének végére fél százalékkal növelték részesedésüket a jelzáloghitelek piacán. A Takarékbank 2016 harmadik negyedévében a jelzáloghitelek és a csok iránti kereslet további növekedésére számít, a bank szakértői az igazi áttörést 2017 tavaszától várják.

Hat hónap, kétezer csok-igénylés

A jelzáloghitelek növekvő értékesítése mellett folyamatosan emelkedik a takarékokhoz benyújtott csokos kérelmek száma is: a használt lakás vásárlására igényelt támogatási kérelmek száma február-június között megnégyszereződött, míg az új lakásokra igényelt támogatások száma majdnem duplájára nőtt. Az év első felében összességében mintegy kétezer csok-igénylést nyújtottak be országszerte a takarékoknál. Az otthonteremtési kedvezményt 2016-ban eddig túlnyomórészt használt lakások vásárlására igényelték, minden negyedik csok-kérelem vonatkozott új lakás építésére vagy vásárlására.

A társasházi és magánerős építkezések, valamint a lakásvásárlások szezonalitása miatt a Takarékbank a jelzáloghitelek és a csok-igénylések további emelkedésére számít 2016 harmadik negyedévében.

Jövőre lesz az igazi

A bank szakértői szerint az év első felében elindult új társasházi projektek átadása 2017 tavaszától igazi áttörést hozhat a lakáspiacon. A lakásépítések évek óta nem látott felfutását jelzi, hogy csak a takarékoknál és a Takarékbanknál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek több ezer lakás átadását valószínűsítik, ezek finanszírozási igénye pedig több tízmilliárd forintra rúg.

A Takarékbank várakozása szerint a társasházi projektek átadása 2017 tavaszától tovább növeli majd a jelzáloghitelek és a csok iránti keresletet, mivel a tízmilliós támogatás, illetve a csokhoz kapcsolódó tízmilliós kamattámogatott hitel egyaránt az új lakások vásárlására és építésére igényelhető.