Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményük szerint a kormány eddig a gazdaság több területén is kinyilvánította, hogy a hazai vállalkozásokat szeretné helyzetbe hozni, erre az online szerencsejáték szabályozása során is törekedni kell. A magyar játékosok pénzéből származó bevételek a magyar vállalkozásokat és a költségvetést gyarapítsák, és hazai munkahelyek létesüljenek azokból - áll a közleményben.

A kormány törvénytervezetében szereplő, játéktípusonkénti 100 millió forintos évi koncessziós díj mellett azonban a hazai vállalkozások az illegális szolgáltatás miatt kialakult piaci hátrányukat aligha tudják majd ledolgozni - értékeli az MszSz.

A szövetség szerint a tervezet az illegálisan működő oldalakat hozza helyzetbe, hiszen a szerveralapú nyerőgépeknél beszedni tervezett 33 százalékos adó helyett egy lényegesen kedvezőbb, 20 százalékos adót javasol. Ugyanakkor a több száz milliós koncessziós díj, valamint a hazai vállalkozások számára megfizethetetlen - 200 millió forintos - törzstőke-előírások gyakorlatilag kizárják a magyar tulajdonú cégeket erről a piacról.

Az MSzSz tagjai úgy látják, bár a nyerőgép iparág betiltása mérhetetlen károkat okozott, egy nemzeti kormány vélhetően nem a külföldi érdekeket akarja előtérbe helyezni. A szövetség kész arra, hogy a nemzetgazdaság és a piac hazai szereplői számára is megfelelő javaslatait megvitassa a törvényhozókkal - áll a közleményben.