A megállapodást kedden írták alá az érintettek. Szűcs György, az IPOSZ elnöke elmondta: a megállapodással a szövetség célja, hogy a kisvállalkozókat segítse pénzügyi forráshoz, hitelhez jutni.

Kassai Róbert, az Európai Unió Kézműves-, Kis- és Középvállalkozói Szövetsége (UEAPME) alelnöke, az IPOSZ elnöki tanácsadója kiemelte: a piaci alapon működő tanácsadó és pénzügyi szolgáltató cégeket az országos elnökség által meghatározott kritériumok alapján választották ki.

Kassai Róbert hangsúlyozta, hogy a családi-, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nagy szükségük van a pénzügyi tanácsadásra. Példaként említette: az IPOSZ adatai szerint jelenleg 900 ezer kétes hitel van a vállalkozóknál, a lakosságnál. A kis- és középvállalkozások viszont az uniós forrásoknak mindössze 10 százalékát tudták eddig megszerezni.

Az IPOSZ vezetői hangsúlyozták: a tanácsadók bevonásával segítik eligazodni a vállalkozókat a jelenlegi áttekinthetetlen "forráshalmazban", illetve hozzá kívánnak járulni, hogy a jól előkészített pályázatokkal sikeresen induljanak a tendereken.

A mostani megállapodással létrejövő rendszert nemcsak az ipartestületi tagok, hanem minden kis- és középvállalkozás igénybe veheti az áttekinthető, korrekt pénzügyi alapon - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A megállapodásban a pénzügyi partnerek - többek között - vállalják, hogy az IPOSZ tagszervezeteitől beérkező felmérések, igények, interjúk alapján közvetlen kapcsolatot építenek ki a vállalkozókkal és szakmai tanácsaikkal hozzájárulnak a vállalkozások fejlesztéséhez, a finanszírozási igényeik gyors és szakszerű kiszolgálásához. A megbízásokat a tanácsadók és a vállalkozók kétoldalú megállapodásban rögzítik.