Az IVSZ szerint az év végéig várni kellene a pénztárgépek cseréjével

A informatikusok szövetsége szerint az év végéig ki kellene tolni a pénztárgépek cseréjét, mert a gépek tesztelése is sok időt vesz igénybe, az IVSZ már korrekciót is javasol.
Diószegi József, 2013. április 30. kedd, 10:51
Fotó: Napi.hu

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az érdekeltekkel folytatott újabb egyeztetést követően továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak a péntárgépek átállásásra. A módosításra a tesztelési folyamat teljeskörű lefolytatása miatt lenne szükség. Amennyiben a tesztelés a közelgő határidő miatt félbemarad, az később óriási károkat okozhat a kormánynak és a hazai vállalakozásoknak egyaránt. Emellett a támogatási rendszer finomhangolására is szükség lenne. Az új pénztárgépek árcsökkenése érdekében az IVSZ a jelenlegi feltételeket mind az árbevétel, mind a darabszám vonatkozásában módosítaná: az 500 millió forintos árbevétel küszöböt 800 millió - egymilliárd forintra, míg a támogatható öt pénztárgépes limitet 10-15 darabra.

A globális chip hiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ez előtt ugyanis a legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban. A rendeletben előírt követelményrendszerhez a folyamatok felgyorsítása és az üzembiztonság érdekében néhány ponton hozzá kell nyúlni. A Szövetség a technikai javaslatokat folyamatosan továbbítja a NAV részére.

Az IVSZ már a rendelettervezeti szakaszban jelezte, hogy a pénztárgép beruházásokra állami támogatást tart szükségesnek. A határidőkkel kapcsolatos várható problémákra is már a rendelet megjelenésének másnapján közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.04.30 15:35

Már mikor a költségvetésbe beállították ezt a bevételt, mondta az összes szakember, ennyi idő nem elég a kialakításhoz. Ugyanez van az E útdíjnál.
Ezeket mindenki előre látta, mondta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.04.30 15:30

@coni: Ha a kormány megszakad, se lehet két hónap alatt százezres nagyságrendű hálózatba való készüléket legyártani, és a hálózati üzemet megoldani. Így jobb, ha már most gondolkodnak a tömésen. Legalább értelmes dolog is eszükbe jut. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.04.30 15:16

És mivel tömik be az ebből származó költségvetési lyukat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html