Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddigi telephely-fejlesztési támogatásokon túl a kormányzat tervezi, hogy a 2014 és 2020 közötti következő uniós költségvetési időszakban bővíti az ipari parkok számára rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket annak érdekében, hogy azok még inkább betölthessék a gazdaságfejlesztésbeli szerepüket - tájékoztatta lapunkat az NGM.

Ennek keretében - a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve - meg kívánják szüntetni azokat az adminisztratív korlátokat, melyek az ipari területek fejlesztésénél olykor nem tették lehetővé ipari parkok pályázatát. A tervek szerint a közeljövőben akár széleskörű üzleti környezet fejlesztésre is igénybe lehet majd venni forrásokat, hogy az ipari parkok üzemeltetőinek a jelenleginél több szolgáltatással állhassanak a betelepülendő vállalkozások rendelkezésére.

A cégeket is az ipari parkokba terelnék: a szaktárca elképzelései szerint néhány gazdaságfejlesztési pályázaton csak akkor lehet majd indulni, ha az adott vállalkozás egy ipari parkban tevékenykedik. A kormányzati szándék azért költöztetne minél több vállalkozást az ipari parkokba, mert - a tárca érvei szerint - ezek az ország egész területén jelentős tőkebevonást és munkahelyeket generálnak, illetve "kiváló gazdasági lehetőséget" teremtenek a kevésbé fejlett régiókban. (2011-ben a 179 ipari parkban megtelepült 4028 vállalkozás együttes árbevétele meghaladta a 9292 milliárd forintot és átlagosan 33 százalékos exportarányt értek el. A cégek együttesen 3366 milliárd forint beruházást valósítottak meg és több, mint 187 ezer főnek adnak munkát.)

Újdonság az is, hogy a februárban kihirdetett 23/2013 Korm. rendelet bevezeti az úgynevezett betelepülési szerződést - ez rész március elsejétől lépett hatályba -, amely az önkormányzat, a címviselő és a betelepülő vállalkozások között jön létre. Az NGM reményei szerint a még be nem települt cégek, vállalkozások letelepedését oly módon ösztönözné egy ilyen szerződés, hogy bizonyos szolgáltatásokat kedvezőbb feltételek mellett vehetnek igénybe. Ilyen lehet például az önkormányzat nyújtotta kedvezmény, aminek fejében az ipari park cím viselője bizonyos szolgáltatások, így többek közt pályázati tanácsadás nyújtását vállalja, a betelepült vállalkozás pedig adatszolgáltatási kötelezettséget, vagy akár foglalkoztatási kötelezettséget.