Az MNB-hitelről: legalább nem árt...

Nem tekinthető jelentős fordulatnak a szerdán megjelent előzetes GDP-adat, így a Budapest Alapkezelő elemzői a kedvező negyedéves adat ellenére is nulla közeli gazdasági növekedésre számítanak idén - mondta Duronelly Péter befektetési igazgató a Budapest Alapkezelő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére válaszolva.
MTI, 2013. május 16. csütörtök, 18:07
Fotó: Napi.hu

Duronelly Péter a Magyar Nemzeti Bank hitelezési programjáról elmondta: információi szerint a programot "kísérletnek" ítélik a jegybankban is. Úgy vélte, "az már önmagában jó, hogy a program legalább nem árt". Kiemelte: ezzel együtt a program túl sokat nem is javíthat a hitelezési helyzeten, mert a bankoknak túl alacsony, maximum 2,5 százalékos forrásköltségen kell továbbadniuk a vállalkozásoknak az ingyenes jegybanki forrást.

A befektetési igazgató hozzátette: ha a program során a vállalkozások többsége a már meglévő hitelek kiváltását választaná, az nem sokat jelent majd a gazdasági növekedés szempontjából, ugyanis az nem eredményezi a magyarországi hitelállomány növekedését.

A befektetési szakember véleménye szerint emellett nincs kidolgozva a program gyakorlati megvalósítása sem, emiatt a program elindulását követő néhány hónapban valószínűleg nem lesz látványos hatása.

HOZZÁSZÓLÁSOK