Balog szavai szerint a szanálási törvény biztosított mozgástéren belül marad majd az MNB. Ez jelentheti egyrészt az eszközállomány 18-22 százalékára rúgó rossz állomány piaci értékesítését, valamint egy külön MKB-rosszbankba való szervezését és annak későbbi értékesítését. Ehhez képest egy másik ügy az MNB-rosszbank (MARK Zrt.) ügye - derült ki az alelnök mondataiból

Bár az MKB jelenleg nem fizetésképtelen, az MNB úgy ítélte meg, hogy hosszabb távon a működés biztosításához szükséges a beavatkozása. Arra a kérdésre, hogy elkészült-e már az a rendelet, amely egyértelműsíti, hogy milyen feltételek alapján vélelmezheti a jegybank a potenciális jövőbeli csődöt, az alelnök úgy válaszolt, hogy a már meglévő jogszabályok alapján erre joga van a jegybanknak. A cél, hogy gyorsan hatékony, versenyképes és jól működő bankká váljon az állami tulajdonba került pénzintézet. Balog szerint a bank 80 százalékban jól működik, rendben van, csak a többivel kell valamit kezdeni, leválasztani.

A tervek szerint néhány hét múlva elkészül az új stratégia a rossz portfólióelemek kezelésére. A következő nyilvános tájékoztató is akkor várható - mondta a Napi.hu kérdésre Balog. A következő hónapokban a jegybank külön részlege intézményi szerkezetátalakítást és szignifikáns költségcsökkentést hajt végre az MKB csoportnál, ésszerűsíti a banki folyamatokat, valamint azonosítja és leválasztja a nem jövedelmező portfólióelemekét.

Az MNB várhatóan egy évig veszi át a bank irányítását, ezt követően jöhet a privatizáció - fogalmazott az alelnök. Elmondása szerint az MKB átalakítása várhatóan sem az adófizetők, sem pedig a hitelezők pénzét nem veszi majd igénybe.

Matolcsy György MNB-elnök és Orbán Viktor kormányfő csütörtök reggel jelentette be, hogy az MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntései alapján - az európai uniós irányelvekben biztosított jogi keretek között és a hazai jogszabályokban meghatározott felelőssége alapján - átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet. Már a tegnapi bejelentés is úgy fogalmazott, hogy az MKB-csoport tőke és likviditási helyzete kielégítő, ugyanakkor a bankcsoport jelentős veszteséget termel. A szükséges átalakítások felgyorsítása miatt a magyar állam ezért átadta, az MNB pedig - a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló (2014. évi XXXVII.) törvény alapján - átvette a tulajdonosi jogokat.