Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háttérbeszélgetésen mutatták be az MNB új Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentését.

Tavaly jelentős költségcsökkentés és nagyobb átlagdíj jellemezte a biztosítási piacot. Az évek óta tapasztalható alacsony kamatok és a részvénypiacokon megfigyelhető árfolyam-emelkedés sem terelte a biztosítókat a kockázatosabb eszközök felé. A unit-linked tartalékokat leszámítva (amelyről az ügyfelek döntenek) a biztosítók saját eszközeiket jórészt állampapírokba, s más alacsony kockázatú eszközökbe fektették - mondta Nagy Koppány.

A díjbevételek növekedését elsősorban továbbra is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) bővülése idézte elő - közölte az igazgató. Ennek oka egyrészt a gépjármű-állomány növekedése volt, másrészt az, hogy az üzletág a korábbi, nagyon alacsony díjakra tavaly is díjemeléssel reagált, ami már nyereségessé tette az ágazatot. Szerényebb volt a casco díjnövekedése és terjedése, s a lakossági vagyonbiztosításoknál az ingatlanvagyon bővülése dacára sem tapasztaltak áttörést, a lakásbiztosítási állomány csak kis mértékben nő.

Az MNB életbiztosítási koncepciója nyomán az ügyfelek által vállalt átlagos díjbefizetések emelkedtek, az életbiztosítások költségei csökkentek, és ezzel párhuzamosan másfél ezer közvetítő "tűnt el" a piacról.

Nagy Koppány elmondta: az önkéntes pénztárak száma 63-ra csökkent, ez a trend idén is folytatódhat. A nyugdíjpénztári vagyon a növekvő tagdíjbefizetések, a kedvező hozamok révén az elmúlt évben kiugróan, mintegy 1400 milliárd forintra bővült. A tavalyi 100 milliárd forint feletti egyéni pénztári befizetés történelmi csúcsot jelent, s ellentételezte a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások visszaesését. A több mint 1,1 milliós taglétszám csökkenése megállt, ám nagysága, életkor szerinti eloszlása elmarad a várakozásoktól. A nyugdíjpénztárak - amelyeknél a fedezeti tartalék befektetéseinek jórészét a magyar állampapírok adják - jelentős, 3,25 százalékos reálhozamot biztosítottak a tagoknak - magyarázta az igazgató. (Érdekes adatok jelentek meg a nyugdíjbiztosításokról - ezt a cikket olvasta?)

Ugyan az egészség- és önsegélyező pénztári egyéni befizetések is rekordot értek el, ezek nem ellensúlyozták a munkáltatói hozzájárulások nagymértékű csökkenését. Ennek a szektornak a működési eredménye negatív lett a korábbi évek nyereségével szemben - mondta Nagy Koppány az MTI híre szerint.

A kép forrása: Shutterstock.