Az MNB engedélyezte az FHB tulajdonszerzését a Takarékbankban

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Takarék Zrt. és rajta keresztül az FHB Jelzálogbank tulajdonszerzését részvény-adásvétel útján a Magyar Takarékszövetkezeti Bankban (Takarékbank) - közölte az FHB a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.
MTI, 2014. május 12. hétfő, 11:18
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint az engedély a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. 50 százalékot elérő közvetlen tulajdonszerzésére vonatkozik a Takarékbankban, illetve az FHB vonatkozásában 10 százalékot meghaladó, de 20 százalékot el nem érő közvetett befolyásoló részesedés megszerzését hagyta jóvá a Magyar Takarék Zrt.-n keresztül, amellyel a közlemény megfogalmazása szerint "szoros kapcsolatban áll".

Az MFB és a Magyar Posta március 10-én közölte, hogy a Takarékbank részvénycsomagjára beérkezett ajánlat értékelése és a pályázó projektcéggel folytatott többhetes tárgyalás nyomán március 10-én az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Posta vezetői aláírták a Magyar Takarék Zrt-vel a Takarékbank 54,8 százalékos részvénycsomagjára vonatkozó adásvételi szerződést.

A tranzakció sikeres lezárása esetén közel 85 százalékra nő a szövetkezeti hitelintézetek és azok vezetőinek közvetlen és közvetett tulajdonrésze a Takarékbank Zrt.-ben - tették hozzá.

Az értékesítésre kerülő részvények vételára meghaladja a 9 milliárd forintot, amely így mind az MFB, mind a Magyar Posta részére jelentős árfolyamnyereséget jelent. A magyar állam ezzel a törvényben foglalt kötelezettségeinek eleget téve, a Takarékbankban szerzett átmeneti többségét biztosító részvénycsomagját egy szövetkezeti hitelintézeti többségű társaság részére értékesítette. A projektcégben részt vevő szövetkezeti hitelintézetek saját tőkéből finanszírozzák részvételüket a vállalkozásban - áll a közleményben.

A Fővárosi Törvényszék bírája április 18-án bejelentette, hogy a törvényszék az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, mert álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, így annak megsemmisítését kérte. A bíró annak a pernek a tárgyalásán közölte ezt, amelyet az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és egy magánszemély indított a magyar állam és társai ellen jogalkotással okozott kár megtérítésére.

A bíróság szerint a törvény több ponton sérti a tulajdonjogot, összeférhetetlen a tisztességes gazdasági versennyel, és beavatkozott a többségi magántulajdonban álló Takarékbank tagsági viszonyaiba. A bíró elrendelte az eljárás felfüggesztését, az Ab 90 napon belül dönt a törvényszék indítványáról. A bíró azt is elmondta: a törvényszék a továbbiakban is megtiltja, hogy a Magyar Posta a tulajdonában lévő Takarékbank Zrt. részvényeket bármely személyre átruházza.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta Közös Értékesítési Bizottsága (KÉB) március 27-én közölte, hogy a Fővárosi Törvényszéken zajló pernek nem tárgya a március 10-én a Magyar Posta Zrt. valamint az MFB Zrt. részvételével megkötött részvényadásvételi-jogügylet jogszerűségének és érvényességének megállapítása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.05.12 11:28

úgy izgultam, hogy engedélyezi-e? =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html