Ismertette, hogy a jegybank által a pénzintézetekre kiszabott bírságot négy kivételével valamennyi érintett piaci szereplő a számára nyitva álló határidő lejárta előtt befizette, így a kiszabott bírság több mint 90 százaléka már befolyt. A Napi Gazdaság kedden, Binder Istvánra hivatkozva közölte: négy kereskedelmi bank és öt takarékszövetkezet nyújtott be keresetet a jegybank által korábban kirótt büntetések ellen, a lap internetes oldala szerint a bankok közül a Raiffeisen, az Erste, az FHB és a DRB Bank fordul bírósághoz.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) márciusban összesen mintegy 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szervezetre, mert véleménye szerint jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A jegybank határozataiban megtiltotta az érintett szolgáltatóknak a jogsértés folytatását, a jogtalanul elvont díjtöbbletet - az MNB akkori határozata alapján - április 30-ig vissza kellett volna fizetni az ügyfeleknek, később ezt a határidőt az MNB május 31-re módosította.

Az MNB MTI-hez eljuttatott korábbi közleményében kiemelte: több pénzügyi szolgáltató már megkezdte a jogsértő banki díjemelésekkel elvont pénzek visszatérítését.

Binder István az MTI-nek elmondta: az MNB elvárása, hogy minden érintett fogyasztó - ideértve az időközben megszűnt számlák tulajdonosait is - visszakapja a jogsértő, egyoldalú szerződésmódosítással tőle elvont összegeket, ennek technikai lebonyolításának módját a hitelintézet választja meg, melynek részleteiről tájékoztatja a fogyasztókat.
Közölte: az MNB a hitelintézetek díjjal kapcsolatos egyoldalú, fogyasztók számára kedvezőtlen szerződésmódosításait a 2012. január 1. és 2013. december 31. közötti időszakra vonatkozóan vizsgálta.

Kifejtette: az MNB határozatainak a felülvizsgálatát a hitelintézetek a közléstől számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól keresettel kérhették. A keresetlevél benyújtásának a határozatok végrehajtására nincs halasztó hatálya, a hitelintézetek azonban a keresetlevélben kérhették a bíróságtól a határozatok, vagy az abban előírt egyes intézkedések - így például a jogtalanul beszedett díjak fogyasztók számára történő visszatérítése - végrehajtásának felfüggesztését - magyarázta a felügyeleti szóvivő.

A végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelemről a bíróság határoz, a végrehajtást azonban a kérelemnek a hatóság tudomására jutásától annak elbírálásáig nem lehet érvényesíteni, az MNB a jogi előírások miatt a bíróság döntéséig nem intézkedik.