Az MNB felpörgeti a lakáspiacot

Az új lakások kínálati oldala bővül, miután a lakóingatlanok építésének lehetősége bekerül a növekedési hitelprogramba (nhp) - mondta Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója az állami tévében
MTI, 2015. április 23. csütörtök, 09:42
Fotó: Napi.hu

A szerződéseket továbbra is 2015 végéig lehet megkötni, de a lehívási határidőt meghosszabbították 2016. december 31-ig, megengedték, hogy olyan beruházásokat is be lehessen venni az nhp-ba, amelyek a jövő év végéig fejeződnek be. Szavai szerint ez ösztönzi a vállalkozókat arra, hogy időigényesebb beruházásokba is belevágjanak.

Azzal kapcsolatban, hogy igényelhető lesz lakóingatlanok építésére is a kölcsön, úgy fogalmazott: nem a lakosság, hanem továbbra is a kis- és középvállalati szektor juthat növekedési hitelprogramhoz, azonban beemeltek egy új hitelcélt, ezután, ha egy kkv lakóparkot építene, "elmehet a bankhoz, fölvehet növekedési hitelt, megépítheti az ingatlant, és értékesítheti a lakosságnak".

Sokszor lehet hallani, hogy nincs új építésű lakópark, nagyon szűkös a kínálat ebben a szegmensben - ezt fogja segíteni ez a bővítés. A kis- és középvállalatok építeni fognak új lakóparkokat, emelkedni fog az új lakások kínálati oldala. Hozzátette: az építési kedvet, a beruházási kedvet fogják növelni.

A terméktájékoztatóba emelik be ezeket a változtatásokat, ezt május közepére teszik be, onnantól kezdve a bankok használhatják, de a vállalkozók már érdeklődhetnek a bankjuknál - mondta Nagy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.04.23 10:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html