Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

AZ MNB-Ingatlan Kft. március közepén 45 darab Fajó János képzőművésztől származó alkotást vásárolt meg nettó 350 millió forintért - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett tájékoztatóból. (A beszerzésre a kizárólagos jogokra hivatkozva hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást bonyolítottak le, azon a képek tulajdonosát, a - 2019 szeptemberében létrehozott - Fajó Alapítványt kérték fel ajánlattételre.)

A jelenleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. feladata a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, továbbá ingatlankezelési tevékenység végzése. (Az MNB-Ingatlan korábbi neve Optimum-Penta Ingatlanbefektetési Kft. volt, a tulajdonosa pedig nem a jegybank, hanem az MNB-s Pallas Athéné Alapítványok által létrehozott, az alapítványok befektetéseit és ingatlanait kezelő Optima Befektetési Kft. volt 2019. május végéig - derül ki a Céginfo.hu adataiból.)

Érdekes egybeesés, hogy Fajó János műveinek megvásárlása előtt (a szerződést 2020. március 18-án írták alá a felek a közbeszerzési tájékoztató szerint) az Ybl Vízházban lévő Ybl Budai Kreatív Házban kiállítást rendeztek (február 6. és március 8. között) A gép forog... címmel Fajó hagyatékából válogatva. A Várkert bazár szomszédságában lévő Ybl Vízház (egykori várkert kaszinó) 2016-ban került az MNB-s Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába, 10,5 millió euróért, majd az épületet hárommillió euróért felújították, kiállító- és rendezvényközpontként kívánták működtetni. Az épületet birtokló Vízház Zrt.-t idén januárban eladták - az alapítványok által létrehozott, azok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. - a Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapnak, amelynek kezelője az Equilor Alapkezelő Zrt. (A Fajó-kiállításról két cikkben is beszámolt az MNB-támogatással működő Növekedés.hu portál.)

Jelentős életműből vásároltak

Az MNB ezúttal Fajó János (1937-2018) Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából vásárolt. "Fajó János, akit méltán neveznek Kassák Lajos szellemi örökösének, a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt. Alkotásait erős gondolatiság jellemzi, a szemlélődőt szinte lebilincselik, odavonzzák a tekintetet és határok nélküli, teoretikus időutazásra invitálnak. Egy olyan kalandra, amelyben megpróbáljuk megfejteni az egymásba futó és egymásra épülő formákat, ábrákat, jeleket" - olvasható a Gép forog... című kiállítás ajánlójában. Műveire hatással volt az op-art, a minimal art és az "új geometria" programja; világosan szerkesztett, tiszta és derűs színekkel közreadott alkotásai optimizmust sugároznak - írták a művészről szóló Wikipedia-szócikkben.

Fajó János POP II, forrás: sothebys.com

Az MNB 2014-től 2018 végéig a 30 milliárd forintos kerettel meghirdetett Értéktár programja keretében vásárolt műkincseket a kulturális örökségvédelem jegyében, hazai és külföldi művészek alkotásait. (Az Értéktár program keretében még 2019 januárjában is elindított egy beszerzést az MNB, ami februárban zárult le, a New York-i székhelyű Carlton Hobbs LLC műkincskereskedőtől vásárolják 400 ezer euróért - 127 millió forintért - egy ismeretlen festő által 1700 körül festett, magyar vezéreket és uralkodókat ábrázoló, nyolc festményből álló portrésorozatot).