Az MNB ma publikált határozatában részben felfüggesztette a Geo Professional Portfolio Zrt. portfóliókezelési befektetési szolgáltatási, valamint a kapcsolódó (tanácsadási és elemzési) kiegészítő szolgáltatási tevékenységekre vonatkozó tevékenységének folytatását. A Geo Professional a felfüggesztés ideje alatt újabb ügyféllel szerződést nem köthet és a meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget sem vállalhat, ugyanakkor a még fennálló ügyfél-szerződéseket teljesítenie kell.

A felfüggesztés hatálya addig tart, míg a Geo Professional az ügyfeleivel történő teljes körű elszámolás megtörténtét, vagy e kötelezettség más befektetési vállalkozás általi - az MNB előzetes engedélyével történő - átvállalását a jegybank felé megfelelően nem igazolja. Az MNB továbbá a cég portfoliókezelési befektetési szolgáltatási, valamint a kapcsolódó kiegészítő szolgáltatási tevékenységekre vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonásáról is döntött, amely az azt követő napon hatályosul, amikor a Geo Professional az MNB felé a fennálló igazolási kötelezettségének eleget tett.

Az intézkedésekre azt követően került sor, hogy az MNB - a folyamatosan visszatérő tőkeproblémák miatt - több egymást követő határozatában felszólította a zrt-t, hogy az ott rögzített határidőkön belül, azt követően pedig működése során mindenkor feleljen meg a jogszabályi előírásoknak és szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre. Az MNB ugyanakkor megállapította, hogy a társaság a többszöri felszólítás ellenére sem tett eleget a szavatolótőke megfelelő mértékének folyamatos fenntartására vonatkozó jogszabályi kötelezettségének.

A Geo Professional Portfolio Zrt. ügyfélszámlát és értékpapírszámlát nem vezet, a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal, s alig félszáz aktív szerződött ügyféllel rendelkezik.