Az MNB piacbefolyásolásért bírságolta meg az FHB-t

Az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank tiltott piacbefolyásolás miatt. A kibocsátó egyes - jelentős összegű - kötvényeinek jegyzésével kapcsolatosan félrevezető információt tett közzé - idézi az MNB közleményét a Portfolio.hu. Nem sokkal a jegybank közleménye után az FHB tőzsdei kereskedésének leállításáról adott tájékoztatást a BÉT.
portfolio.hu, 2016. június 7. kedd, 14:38
Fotó: Napi.hu

Az FHB Jelzálogbank 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálat során észlelte, hogy a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása "nem magyarországi befektetők részére" történt.

A jegybank megállapította, hogy a kibocsátó így félrevezető információkat tett közzé a befektetőknek. A hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nem kívánatos a tőkepiacon. A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára - döntéseik meghozatalához - azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre kibocsátók pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről. A jogszerű tájékoztatás erősítése érdekében szigorította meg az MNB a közelmúltban kibocsátói felügyelési tevékenységét.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re, s személyi felelősségrevonási eljárást is indított. A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB figyelembe vette többek között azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzésével kapcsolatosan történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg.

Felfüggesztették a bank papírjait

Az MNB közleménye után pár perccel a BÉT is közleményt adott ki arról, hogy a bank jelzálogleveleinek és kötvényeinek 13 óra 52 perctől a 217. június 7-ei tőzsdenap hátralevő részére a lezárás szakasz kezdetéig felfüggeszti. A vezérigazgató kötelezi a bankot, hogy a felfüggesztést kiváltó okkal kapcsolatos rendkívüli tájékoztatását a tőzsdei szabályoknak megfelelően tegye közzé.

Az FHB a piaczárást követően a tőzsde honlapján közzétette az MNB bírság kiszabásáról szóló határozatát. Közölte azt is, vizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben a társaságot megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.

HOZZÁSZÓLÁSOK