Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indoklás szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki ma az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt hitelszövetkezet engedélyét. E ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

Jönnek a felügyeleti biztosok

A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. november 6-től felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.

A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. november 7-re (péntek) bankszünnapot rendelt el a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél. November 10.-től (hétfő) a hitelszövetkezet fiókhálózata a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

Fizet az OBA

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

A szövetkezetnek 6 ezer betétese van

A Széchenyi István Hitelszövetkezet a 2014. augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Zala megye és környéke egy részét öleli fel. A hitelszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, nem érte el a 0,3 ezreléket sem.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete - ellentétben ezen egyedi intézménnyel - összességében stabil - fogalmazott az MNB. A hitelszövetkezetek Magyarországon csak saját részjegy-tulajdonosaik körében gyűjthetnek betéteket és nyújthatnak alapvetően szolgáltatásokat, így ügyfélkörük korlátozott.