A csütörtökön közzétett bizottsági iránymutatás szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló.

Eszerint a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezték a megosztás alapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.

Az NFM szerint az adóelkerülés, a taxis tevékenység személyi és műszaki feltételeinek utasok élet- és vagyonbiztonságát is veszélyeztető figyelmen kívül hagyása nem alapozhatja meg egyetlen piaci szereplő versenyelőnyét sem. A magyar kormány a kezdetektől arra törekszik, hogy a mindenkire egyformán érvényes jogszabályi követelményeket egyre szigorodó szankciókkal, összehangolt hatósági ellenőrzésekkel érvényre juttassa.

A fejlesztési tárca a legkevésbé sem kívánják gátolni a korszerű infokommunikációs megoldások térnyerését, a hazai taxitársaságokat az utasok kényelmét szolgáló, bizalmát erősítő innovatív applikációk bevezetésére ösztönzi. A minisztérium nyitott a taxis szabályozás átfogó felülvizsgálatára is, várja a cégek javaslatait. Az Uber európai és magyarországi képviselőivel folytatott legutóbbi tárgyalás eredményeként a felek szakértői szinten egyeztetnek a szolgáltató szabályos működéséhez szükséges intézkedésekről.

Az NFM üdvözli az uniós szinten harmonizált szabályozás kialakítására tett bizottsági javaslatot. Az Uber megjelenése és üzletpolitikája világszerte heves reakciókat váltott ki, a társaság működését érdemes és hasznos lehet egységes keretek közé szorítani Európában is. A minisztérium figyelemmel kíséri és lehetőség szerint alakítani kívánja a közös uniós szabályozás előkészítését. A magyar kormány a folyamat során is változatlan elkötelezettséggel az előírásokat betartó, adót fizető magyar taxisok oldalán áll - fogalmazott az NFM.