Az NGM nem titkolhatja tovább a multiknak nyújtott adókedvezményeket

Jogerős ítélet született szerdán a Kúrián Szél Bernadett és az NGM között két és fél éve folyó perben. A Kúria, fenntartva az első- és másodfokú bíróság döntését, kimondta, hogy az NGM-nek nyilvánosságra kell hoznia a kormánnyal stratégiai megállapodást kötött nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények összegét - írja közleményében a párt.
Domokos Erika, 2017. április 26. szerda, 14:07
Fotó: Napi.hu

Az LMP szerint történelmi jelentőségű ítélet született, a kormány többé nem titkolhatja az adófizetők előtt, hogy mekkora támogatásban részesíti a multinacionális cégeket. 15 napon belül kiderül, hogy mekkora összegről mondott le az elmúlt években a kormány kedvenc multijai érdekében, és a kkv-kel szemben mekkora támogatást kaptak egy munkahely létrehozásáért - közölte Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

Szél Bernadett még 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények nyilvánosságra hozása érdekében. Az NGM adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultunk. Mind az első-, mind a másodfokú bíróság az LMP álláspontjának adott igazat, és kimondta, hogy az adókedvezmény is közpénznek minősül, így az ilyen formában nyújtott támogatások összege is nyilvános adat. Az NGM még az Infotörvényt is módosította annak érdekében, hogy az adatok titokban maradjanak - írja a párt közleményében.

Az NGM a mai felülvizsgálati tárgyaláson azzal próbált érvelni, hogy nem fűződik "méltányolható érdek" az adókedvezmények összegének megismeréséhez, vagyis szerintük a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzése nem elég nyomós ok. A Kúria azonban osztotta az LMP érvelését, hogy fontosabb, alkotmányos érdek fűződik a közpénzek felhasználásának megismeréséhez, mint az adótitok megőrzéséhez - olvasható a párt közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK