A Napi Gazdaság cikke

Jövőre megszűnnek az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények: a mostani év végéig minden önkormányzatnak ki kell futtatnia a vállalkozásoknak nyújtott mentességeket, kedvezményeket, 2008-tól már csak a magánszemélyek részesülhetnek kiemelt bánásmódban.

A vállalkozásokat valószínűleg nem dönti majd csődbe a változtatás: az önkormányzatok jelentős része már korábban kifuttatta ezeket a kedvezményeket. A Pénzügyminisztérium becslése szerint 2005-2007 között nagyságrendileg összesen 30-40 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adóhoz kapcsolódó kedvezmények összege. Ez a tavalyi iparűzésiadó-bevételhez mérve (380 milliárd forint) nem túl jelentős összeg, évente három-négy százalékot jelent.

Az iparűzési adó kedvezményeinek kereteiről a helyi adókról szóló törvény rendelkezik, ezt ugyanakkor az egyes önkormányzatok kiegészíthetik saját, speciális kedvezményekkel. Amit a helyi adókról szóló törvény eleve tartalmaz, az a kis cégek tehermentesítése: 2,5 millió forint adóalapot el nem érő vállalkozások esetében az önkormányzat mentességet adhat az adó fizetése alól. Ez ötvenezer forintot jelenthet társaságonként (ha feltételezzük, hogy az adó mértéke a maximális két százalék).

Az önkormányzatok a jelentősebb kedvezményeket azonban nem ebből, hanem a speciális támogatásokból alakították ki. Tipikusan ilyenek a munkahelyteremtő támogatások - általában az adó alapja csökkenthető a felvett pluszmunkaerő arányában. Ilyen kedvezményt alkalmazott többek között Szeged, Veszprém vagy Szombathely.

Az esetek többségében azonban nem jelent majd megrázkódtatást a változás. A kedvezményeket már régen kiosztották az önkormányzatok, amit az is jól mutat, hogy szinte csak a 2003-ban már elkezdett beruházásokra lehetett igénybe venni ezeket a támogatásokat, a később startoló projektek már eleve elestek ettől a lehetőségtől.

Budapest egy csapással elintézte ezt e problémát: 2003-tól ugyanis megszüntette az általános kedvezményeket, s csak a határozott idejűeket hagyta meg. Mára már gyakorlatilag nincs iparűzési adókedvezmény a fővárosban - mondta Kovács Mátyás, a fővárosi önkormányzat sajtóreferense.
Ehhez hasonló elvet követett például Szombathely és Veszprém is. A vasi megyeszékhelyen az utolsó kedvezmény tavaly szeptemberben futott ki, ami 150 millió forintot tett ki, ehhez képest a város iparűzési adóból származó bevétele 4,5 milliárd forint volt - tudatta lapunkkal az önkormányzat adóosztályának vezetője. Szombathelyen emellett a városi sportegyesületek is kaptak támogatást: a szintén tavaly lejárt adómentesség két egyesületnek járt, összesen 1,4 millió forint értékben, ami nem tűnik pótolhatatlannak, még a forráshiányos magyar sportban sem.

Veszprémben az uniós csatlakozás előtti megállapodások következtében 2003 óta folyamatosan apad a kedvezmény, az idén már csak a körzeti orvosok ötvenszázalékos adókedvezménye maradt meg - mondta lapunknak Prém József, az adóosztály vezetője. A megyeszékhely bevételeihez mérve ez nem egy nagy tétel - tette hozzá. Veszprém tavaly négymilliárd forint iparűzési adót szedett be. A város egyáltalán nem tart attól, hogy kedvezmény hiányában elvándorolnának a vállalkozások, az egyetem révén kiváló helyszínt biztosít ugyanis a kutatás-fejlesztéshez - mondta Horváth György, az önkormányzat szóvivője.