Az év elejével az OMV Hungária élén Pécsi-Szabó Miklóst Müller Zsolt, az olajvállalat cseh, szlovák és magyar kúthálózati vezetője váltotta. Az új ügyvezető már Pozsonyból irányítja a hazai társaságot. A Magyarországon, elsősorban az OMV-töltőállomások gördülékeny működését segítő csaknem száz dolgozó harmadát tavaly fokozatosan leépítették. Nemrég egy jóval kisebb irodába is költöztek - mellesleg a Mol-székház tőszomszédságába.

A tavaly lezajlott költözés keretében a cseh, szlovák és magyar tevékenységüknek többek között a számlázási, könyvelési vagy callcenter-szolgáltatása került át a pozsonyi központba. A lépésnek ésszerűsítési okai vannak. Az összevonásokkal elért megtakarítások mértékét az ügyvezető nem kívánta megjelölni.

Az átszervezés úgyszintén semmiféle negatív hatást nem gyakorol magyarországi töltőállomás-hálózatuk helyzetére - szögezte le Müller Zsolt. Jelenleg 178 kútjuk van. (Ezzel a Mol és a Shell után a piac harmadik legnagyobb szereplői.) A magyar határ közelében fekvő schwechati finomítóból a korábbiaknak megfelelően továbbra is szállítanak a honi piacra. (A százhalombattai, pozsonyi és horvátországi finomítóival a térség túlnyomó részét ellátó Mol mellett így az OMV nálunk az egyetlen számottevő alternatív üzemanyag-nagykereskedő.) Sem a töltőállomás-értékesítés, sem a -vásárlás kérdésével nem foglalkoznak a korábbi éveknél nagyobb mértékben: most Magyarországon nincs is eladó hálózat - tette hozzá Müller.

A váltás után is önálló cégként megmaradó OMV Hungária tavalyi pénzügyi eredményeiről egyelőre nem kívánt a cégvezető beszámolni, de leszögezte: a piac telített, a gazdasági környezet a magas árak, az alacsony kereslet és a válságadó miatt igen kedvezőtlen. Idén csupán arra számítanak, hogy a helyzet a tavalyinál legalábbis nem lesz rosszabb. Reméli, hogy a közeljövőben már jelentősen csökkennek a nemzetközi olajárak, ami visszacsábíthatja az embereket a kutakhoz.

Pécsi-Szabó Miklós a lap érdeklődésére a változással kapcsolatban annyit közölt, hogy az OMV-nél töltött több évtized után közös megegyezéssel távozott. A szakember jövőjét a megújulóenergia-iparban tervezi.