Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Várhatóan a héten lesz adat arról, mennyien igényelték a koncessziót − a piaci pletyka szerint főként a fővárosi, illetve a nagyobb városokban megszerezhető koncessziókra van túljelentkezés. Ezeken a helyeken egyébként az önálló cigarettabiznisz is megállt volna a lábán, szeszesital- és energiaital-értékesítési és más lehetőségek nélkül.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) bizonyos pontokon nem lát kivetni valót a trafiktörvényben és technikailag sem hibázott a parlament, hogy még az uniós "láttamozás" előtt szavazott a módosításról (a szeszes ital, a hírlap, a kávé és az üdítőitalok beemelése a szortimentbe). A jogszabály elemei átcsúszhatnak a belső versenyjogi rostán is, bár vannak pontok, amelyek komolyabb vizsgálatot igényelnek. Kérdés viszont, hogy Brüsszel milyen alapelveket követ a jogszabály áttanulmányozása során, hiszen korábban csak arra bólintott rá, hogy a koncessziós boltok kizárólag dohányterméket és ahhoz köthető iparcikkeket értékesítenek.

Ráadásul az EU továbbra sem akarja megtiltani a tagállamokban a cigaretta internetes kereskedelmi lehetőségét, a készülő új direktívában ezt a kiskaput nyitva hagyná. A Napi Gazdaság információi szerint a dohánygyártók egyáltalán nem támogatnák a dohány netes kereskedelmét, vagyis minden országban lobbiznak majd, hogy a direktíván felül országonként, külön-külön zárják be ezt a kiskaput. A netes értékesítés ugyanis nagyon nehezen tenné lehetővé a kiskorúak védelmét, ami most tagállamonként úgy-ahogy, de működik.