A lap pénteki számában megjelent cikk szerint a légitársaságok nemzetközi szövetsége a napokban arról tájékoztatta a globális jegyeladó rendszerekhez csatlakozott utazási irodákat, hogy egyelőre nem tudják elindítani a jegyár-visszatérítéseket a Malév-csőd által érintett utasoknak, mert bírósági döntésre várnak.

A légitársaság hatalmas összeget - a lap értesülése szerint mintegy 10 millió dollárt - tartott a IATA által megkövetelt fedezeti számlán, amelyet normál rend szerint a nemzetközi szervezetnek a csődöt követő 60 napon belül vissza kellett volna utalnia az utazási irodáknak, hogy azok visszaadhassák a repülőjegy-tulajdonosoknak. Ezt az óvadékot a IATA-nál az utasok érdekeinek védelméért kell tartani.

A hatvan napot követően a IATA nyilatkozatot kért a Malév felszámolójától, hogy az utazási irodáknak továbbutalhatja a pénzt. A felszámoló viszont azt közölte, hogy ilyet nem tud adni. A IATA ugyanakkor - valószínűleg a korábbi légitársasági csődöket követő tapasztalatokból okulva - ragaszkodik ehhez a nyilatkozathoz.

A lap szerint ennek oka az lehet, hogy a VEB, a Malév legnagyobb hitelezője és a csőd idején kisebbségi tulajdonosa is benyújtotta igényét erre az összegre. A bank kérelmét a felszámolási bírósághoz arra, hogy kötelezze a Malévot, hogy érvényesítse igényét a IATA-val szemben, a bíróság elutasította.

A cikk szerzője szerint mindez arra utal, hogy a szövetség arra számít, amit szakértők is valószínűsítenek, hogy az orosz bank pert indít majd a kétmilliárd forintot meghaladó summáért.