A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Éles fordulat következett be a magyar részvénypiac számára − írja negyedéves kitekintőjében a Raiffeisen Bank elemzése. Míg év elején a Széll Kálmán terv bejelentését követően Magyarország a legkedveltebb befektetési célpontok közé került, a terv végrehajtásával kapcsolatos növekvő bizonytalanság, majd pedig a devizahitelesek végtörlesztésével kapcsolatos törvény ismét számos kritikát váltott ki. A kormányzati politika egyik indirekt és direkt hatása, hogy a forint jelentősebben gyengült a vezető devizákhoz képest, de leértékelődés figyelhető meg a legtöbb régiós devizával és a rubellal szemben is. Várhatóan ez a helyzet a következő hónapokban is fennmarad. A forinttal szemben így egy újabb negatív vélemény jelent meg, hiszen szinte az összes magyar és nemzetközi elemző szerint be kell rendezkedni a 300 forint körüli euróra az elkövetkező időszakban.

Ez azonban a tőzsdei cégek szempontjából nem jelent egyértelműen katasztrófát. A hazai vezető cégek közül a gyenge forintárfolyamból a Mol és a két gyógyszergyártó is profitálhat, míg az OTP számára negatív, a Magyar Telekom számára pedig semleges tényezőt jelent a nyereség szempontjából. A gyenge forint legnagyobb nyertese a Mol lehet a Raiffeisen elemzői szerint. A cég tájékoztatása alapján ugyanis 10 forintnyi gyengülés a dollárral szemben, minden mást változatlannak feltételezve, éves szinten 36 milliárd forinttal növelné a Mol üzemi eredményét, míg hasonló mértékű gyengülés az euróval szemben 15 milliárdos pozitív hatással járna.

A Richter esetében 10 forintnyi gyengülés az euróval szemben 3 milliárdos, míg az Egis esetében 10 forintnyi gyengülés a dollárral szemben 1 milliárdos pluszeredményt adhat. Mindezt ugyan némileg ellensúlyozzák a devizás hitelekre fizetett magasabb költségek a Molnál és a Richternél, azonban ezeknek a negatív hatása messze nem közelíti meg az üzemi szinten realizált hasznot.
Bár az OTP is profitálhat bevételi oldalon a gyengébb forintból, hiszen a külföldi leányvállalatok eredménye forintban számolva magasabb lesz így (az első félévben a profit 30 százalékát adták a külföldi leányok), ugyanakkor a devizás hitelek minőségére ez nyomást gyakorol, így inkább negatívan hat a bank eredményességére. A Magyar Telekom esetében ugyanakkor nagyjából semleges hatással lehet számolni. Van egy másik fontos tényező is, amiben jól állnak a magyar cégek.

A hazai makrogazdaság kedvezőtlen megítélésének másik hátulütője lehet ugyanis − különösen amennyiben realitássá válik az ország hitelminősítésének további rontása −, hogy jelentősen drágulhat a külső finanszírozás a magyar cégek számára. Ilyen szempontból azonban kedvező a kép, hiszen az előző évek sikeres kötvénykibocsátásainak és egyéb forrásbevonásainak köszönhetően, valamint figyelembe véve cash flow-termelő képességüket is, valószínűleg egyik cég sem szorul új külső finanszírozásra a következő 1-2 évben. Jelenleg azonban elég jelentősek a nemzetközi kockázatok, így a magyar részvénypiac esetében sem árt az óvatosság. Bár fundamentálisan nem drágák a részvények, a Napi által megkérdezett elemzők szerint leginkább a Molt lehet érdemes vásárolni, vagy még a gyógyszergyártókat, míg az OTP esetében túl sok még a kockázat.