Az MKB Bank legalább 51 százalékát egy nemzetközi tender keretében szeretné eladni az állam december végéig, és a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnek - nyilatkozta a bank vezérigazgatója ugyancsak a Reutersnek október 5-én.

Balog Ádám szerint 10-20 százalékot megtarthat az állam, 2016-ban pedig "mérsékelt" nyereséget érhet el a bank. Az év első felében 4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az MKB, szemben az egy évvel korábbi 15,3 milliárd forinttal. A bankvezér szerint a nem teljesítő eszközök közelgő leválasztása okozhat még egyszeri veszteségeket a banknál, ez azonban nem fogja rombolni tőkemegfelelését, amely június végén 14,7 százalékon állt.

A Portfolio.hu szeptemberben még úgy értesült, hogy ismét komolyan érdeklődik az OTP a jegybanki szanáláson idén év végéig áteső MKB Bank iránt, és nőtt az esélye a vásárlásra a kormányzati döntéshozóknál is. Akkor úgy tűnt, az MKB mérethatékonysága a megtisztítás után is alacsony és nem lesz nagy értékű bank belőle, ezért egyértelműen az OTP lehet az a szereplő, amelynek a szinergialehetőségek miatt a legmagasabb áron érné meg megvásárolni a bankot. Az OTP már akkor is cáfolta hivatalosan, hogy érdeklődne az MKB iránt.

Szanálási óriásügylet kezdődik

Az MKB Bank heteken belül mintegy 325 milliárd forint értékű projekthitelt ad át leánycégének, az MKB Pénzügyi Zrt.-nek, amelyet ezt követően a Szanálási Alap vásárol meg, a hazai bankoktól felvett megahitelből - írta ma a Világgazdaság.

A lap szerint míg korábban a szanálási hatóságként is eljáró MNB a Szanálási Alappal közvetlenül vetette volna meg az általa tulajdonolt MKB rossz hiteleinek egy részét, addig most egy közvetítőt is beiktatna. Így előbb átteszik az MKB mintegy 325 milliárd forint könyv szerinti értékű projekthitelét leánycégébe, majd az utóbbit adják el a Szanálási Alapnak. E hitelekből 134 milliárd nem teljesítő, de az MKB csak 107 milliárd forintnyi céltartalékot képezett.

A portfóliótisztítást novemberben hajthatják végre. Az MKB Pénzügyi Zrt. megvételéhez a Szanálási Alap a hazai bankoktól venne fel tízéves futamidejű hitelt, amelynek visszafizetését az állam garantálná. Kértünk ajánlatot a jelentősebb piaci részesedésű hazai hitelintézetektől - ismerte el a lap érdeklődésére a Szanálási Alap kommunikációjával is megbízott Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap szóvivője.