Az OTP nyerte a bankadó csatáját

Eldőlt, hogy mire veti ki a kormány a hitelintézetekre a bankadóként elhíresült extra terhét. Az Index több helyről megerősített információi szerint a bankoknak a 2009. december 31-i mérlegfőösszegük után kellene befizetniük az elvonást. Az adókulcs 0,4–0,5 százalék lehet. A kormány elhatározása szilárd, már meg is szövegezték a normaszöveget.
NAPI, 2010. június 25. péntek, 08:09
Fotó:

Azt, hogy a normaszöveg elkészült, a Bankszövetségnél is tudják, tartalmát azonban még nem ismerik. Nyers Rezső főtitkáraz Indexnek azt hangsúlyozta, véleményt csak a tárgyalások végleges lezárása után tudnak mondani a tervezetről.

Egy nagy probléma azonban a megkérdezett adószakértők szerint máris látszik: egy ilyen szabály szinte biztosan alkotmányellenesnek bizonyulhat. Az ok egyszerű, egy múltbéli állapot, a 2009 végi mérlegfőösszeg alapján vetnék ki az adót, holott maga a törvény csak idén nyáron, legkorábban augusztus közepén, de valószínűbb, hogy szeptember 1-jén lép életbe. Márpedig visszamenőleg nem lehet adókötelezettséget megállapítani. Ilyen alapon, mondjuk, idén kitalálhatná a kormány, hogy a magánszemélyek 2007-es jövedelmére kivet egy plusz sarcot, amit idén év végéig be is kell fizetni.

A Bankszövetségen belül sem alakult ki konszenzus arról, hogy ha már mindenképpen lesz elvonás, az milyen formában lenne a legelőnyösebb, mondta kérdésünkre Nyers Rezső. Szerinte azonban túl kevés tárgyalás folyt a kormánnyal ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, a szakmai egység hiánya mennyiben nehezítette az egyeztetéseket.

Miközben a főtitkár nem kívánta értékelni a már törvénytervezetbe foglalt változatot, az Indexnek több szakértő is azt mondta, hogy a lehetséges megoldások közül egy olyat választott a kormány, amely a hitelezést nehezíti a bankoknak.

Mindenesetre az OTP számára a kedvezőbb változat jöhet így létre, mivel a bankra eső rész a mérlegfőösszeg alapján sokkal kisebb pénz lehet, mintha a nyereség lenne az alapja a számításnak. Amennyiben a hír igaz ennyi adót kell az OTP-nek befizetnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mikvannak, 2010.06.25 10:32

Egyáltalán nem visszaható hatályról van szó, ez alapján kár megtámadni. Ennyi erővel a társasági adó és a személyi jövedelem adó is visszamenőleges, hisz utólag állapítjuk meg. Ha valami alkotmányellenes, az inkább az adóelőleg, mert azt tényleg előre kivetik, oszt ha nem jött össze, szaladj a pénzed után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.25 09:20

Tehát ezért lett a Csányi MLSZ elnök, ha sok az adó kizárja a Felcsútot a ligából...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html