Az ügyes devizaadósok átlag 36 ezret spóroltak

Az árfolyamgát II. rendszerbe lépő ügyfelek 2012. november végéig átlagosan 36 ezer forintnyi törlesztéstől szabadultak. A szerződők száma végre meghaladta a százezret.
Nagy László Nándor, 2013. január 9. szerda, 14:57
Fotó: Napi.hu

Már 3,278 milliárd forint tartozás megfizetésétől mentesültek az árfolyamgát II. konstrukciót választók 2012. november végéig - derül ki a PSZÁF legfrissebb adataiból. A statisztikákon ezen kívül túl sok örömteli adat nem található, hiszen az októberi 15574 új szerződés után novemberben csak 12158 új szerződést kötöttek az ügyfelek - összességében ugyanakkor ez is elég volt, hogy (az 5712 "megörökölt" és átalakított árfolyamgát I-es szerződéssel) végre százezer fölé, pontosan 105672-re emelkedjék a konstrukcióra szerződő ügyfelek száma.

A szerződéskötés utáni adminisztráció okán eddig 90530 gyűjtőszámla indult el, ezeken képződött az ügyfelek fent említett közel 3,3 milliárd forintos megtakarítása, vagyis egy devizaadós eddig átlagosan 36200 forintot spórolt azzal, hogy belépett az árfolyamvédelmi rendszerbe. Az összeget a kormányzat és a bankok fele-fele arányban állják a 2011. decemberi megállapodás szerint.  A szám bizonyosan növekedni fog, hiszen decemberben már az árfolyamok is kiléptek nyugalmi helyzetükből. Nagy kérdés, hogy vajon az elszálló árfolyamok mennyire növelik majd a jelentkezési kedvet a meghosszabbított időszakban.

A szerződők által a rendszerbe vitt hitelállomány aktuális értéken számolva 84 milliárd forintot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tasteoftaboo, 2013.01.10 10:48

@Bhole: Ez határozottan nem "ügyes adósság átütemezés", ez a hogyan csináljunk egy kiszopató hitelből két kiszopató hitelt. Én 2008-ban vettem fel 20 évre, ha belemennék ebbe a banki/állami csapdába akkor 2017 után még 11 évig nyöghetem majd a még a mostaninál is vérmesebb törlesztőket!!! És ezért nem mennek bele sokan, mert rengeteg ember a legalacsonyabb CHF/jen/Euro árfolyamon vette fel a hitelét! És az okoskodók kedvéért: nem azért vettem fel lakáshitelt mert apuci, nagymama megtoldotta az életem pár milliós indulóval, hanem mert 6 év albérletezés után már volt annyi önerőm, hogy belevághassak. Mostani fejjel még vártam volna, de ki gondolt akkor a bekövetkezett válságra? (a bankárok a yachtokon meg a golfpályán, na ők tudták, hogy itt adósrabszolgaság lesz, az állam meg boldogan asszisztált ehhez!).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.10 01:21

Nos igen, gyalázat, hogy állítólagos gazdasági újságírónak gőze sincs hogyan működik az árfolyamgát.

@Bhole:
Igen, ez is elég megtévesztő, és az is, hogy "átlag 36 ezer forintot spóroltak". Egy olyan számlacsoportról van szó, ami egyes példányainak kora 9 hónaptól 1 hónapig terjed. Ilyen halmaznak statisztikai együgyűség az átlagát venni, inkább a havi tételek átlagát kéne.

@nickm:
Nos van pár érdekes feltétele a konstrukciónak, biztos vagyok, hogy azok is közre játszottak. Végülis válság van, mennyi az esélye, hogy valaki összeszed egy vágrehajtást más forrásból az ingatlanjára?
Egyébként ez a fele-fele arány egy újabb tudatlanság a szerző részéről. Szó nincs róla, hogy felgyülemlő összeget állni fogja a bank és az állam párosa.
Amit ők állnak, az nem is kerül a gyűjtőszámlára, mert az a deviza-törlesztőrészlet kamat részének árfolyamgát fölé eső része. Ami a gyűjtőszámlára kerül, az már csak a deviza-törlesztőrészlet tőketörlesztő részének árfolyamgát feletti része. És az kamatozik, és azt kell majd 2017 után törleszteni forinthitelként.
Különben ez egy érdekes megoldás abból a szempontból, hogy akinek már kevés van hátra a futamidőből, annak sokkal kevesebb terhét állja az állam és a bank, tehát nagyobb rész kerül a gyűjtőszámlára. Míg aki aránylag a futamidő elején van, annak alig kerül valami a gyűjtőszámlájára, mivel a tőketörlesztés általában exponenciálishoz hasonlóan indul meg egy hitel futamideje során, az elején szinte csak kamattörlesztést tartalmaz az ütemezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nickm, 2013.01.09 22:27

A többi 300.000 hiteles miért nem választotta ezt a megoldást?

A szakadék odébb lett tolva pár évvel, utána lehet ugrani, de nekik perelni, "jogorvosolni" nem.


Trollok! Hagyjatok, csak költői kérdés volt!

Szerintem fair lett volna egy 33-33-33% /ügyfél, bank, állam/ felelősségvállalás az árfolyam különbözetre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.01.09 17:44

"az ügyfelek fent említett közel 3,3 milliárd forintos megtakarítása"
Nem fosztogattak, hanem osztogattak.
A "megtakarítás" lényegében meg nem fizetett, elhalasztott adósság. Ez úgy segít, hogy a törleszterészlet kisebb - megfizethető - marad, de időben széthúzódik a törlesztés. Lényegében egy ügyes adósság átütemezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html