Az ügynökök hajtják a bankokat

Elsősorban az ügynököknek köszönhető, hogy élesedik a verseny a bankok között. Az üzletkötők előretörése kapcsán töb pénzintézet is az aggodalmát fejezte ki, az ügynökökért indult jutalékharc, valamint az ügynökök jutalékorientált - és az ügyféligényeket kevésbé előtérbe helyező - tanácsadása miatt.
NAPI, 2007. szeptember 20. csütörtök, 08:00

A NAPI Gazdaság cikke.

A megszorítások miatti átmeneti kiváró magatartás után a háztartási szegmensben a bankok aktivitása a lakáshitelek és a fogyasztási hitelek piacán egyaránt emelkedett 2007 első felében, miközben a hitelkereslet egyértelműen meghaladta a várakozásokat - derül ki a bankok hitelezési gyakorlatáról készített jegybanki felmérésből. Igazán jelentős igény azonban szinte csak a szabad felhasználású jelzáloghitelekre volt. A megugrás részben itt is látszólagos, sokan ugyanis forintalapú lakáshiteleiket váltották át devizaalapú, szabad felhasználású jelzálogkölcsönre - állítják a bankok. Egy-egy szereplőnél az új szerződéskötések jelentős hányada mögött ilyen kiváltás állt, amihez nagyban hozzájárult az ügynöki értékesítés aktivizálódása. A jelek szerint az ügynökök előretörése több szempontból is átalakítja a piacot. Számos megkérdezett bank is aggodalmát fejezte ki az ügynökökért indult jutalékharc, valamint az ügynökök jutalékorientált - és az ügyféligényeket kevésbé előtérbe helyező - tanácsadása miatt.

Ma már ugyanakkor nagyrészt az ügynököknek köszönhető, hogy egyre agresszívabb a bankok közti verseny, amely új termékek bevezetése, kampányok indítása és a hitelezési feltételek enyhítése felé (is) nyomja a szereplőket. Az előző félévben három bank növelte 35 évre lakáshiteleinek maximális futamidejét, ugyanennyi szereplőnél csökkentek a hitelfolyósítási díjak, négy bank enyhítette az önrésszel kapcsolatos feltételeit, és a tisztán eszközalapú finanszírozás is megjelent. Idén a tervek szerint további lazítás várható a hitelfolyósítási feltételeknél, illetve a hitelképességi standardoknál. Hasonló folyamatok láthatók a fogyasztási kölcsönöknél is, ahol az előrejelzések szerint 2007 második félévében a legnagyobb enyhítés továbbra is a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél várható - nem kis részben az ügynöki értékesítés előretörése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK