Az újságoknak is betesz a vasárnapi zárva tartás

A KDNP-s javaslatra bevezetett vasárnapi zárva tartási törvény a nyilvánvaló hatások (alkalmazottak elbocsátása, kieső bevételek, boltbezárások) mellett befolyással lesz például a dohányosok életére is, hiszen a nemzeti dohányboltok sem nagyon működhetnek majd, és a nyomtatott sajtót is befolyásolhatja.
Index.hu, 2015. március 9. hétfő, 09:52
Fotó: Napi.hu

A nyomtatott sajtó mélyrepülése, a példányszámok állandó csökkenése nem mai probléma, a lappiac beszakadása már az internetes sajtó térnyerése előtt tapasztalható volt bizonyos mértékben, de míg 2008-ban még például naponta 120 ezer példány fogyott a Népszabadságból, 2012 első negyedévére ez 60 ezer alá esett vissza. A Matesz (Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség) adatai szerint 2014 negyedik negyedévében pedig már csak 44 000 példány fogyott belőle átlagosan - írja az index.

Az újságosok nem árulhatnak cigit, a trafikokban alig árulnak újságot. Van olyan lap, ami vásárlói negyedét elvesztette, és lesznek újságosok, amik bezárnak.

Mindez a hétköznapokra és szombatra vonatkozik, hiszen a lap vasárnap nem jelenik meg. Ez a tendencia a napilapok nagy részére jellemző egyébként (szóval nem csak arról van szó, hogy a baloldali olvasóknak elegük lett a lapból): a Blikk a 2008-as 240 000-es példányszámról szakadt be 132 000-re.

A vasárnapi lapszámok más helyzetből indultak, hiszen eleve nem sok van belőlük (Vasárnapi Hírek, Vasárnapi Blikk, Vasárnapi Bors és Nemzeti Sport), de a példányszámok változása őket is éppúgy érintette.

A vasárnapi lapterjesztés március 15-től áttevődik a pályaudvarokra, benzinkutakra és kikötőkre, vélhetően nem az utóbbi hozza majd a kiemelkedő forgalmat a vasárnapi lapszámok életében.

További részletek az Indexen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.09 10:04

...megveszik szombaton ...,jöhet az új gitt ,amit rágni lehet ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html