Az erről szóló szerződést múlt pénteken írták alá. A megállapodás nagyban segíti a június 1-12. között megvalósuló vagyonátadás zavartalan lebonyolítását - mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.  Az alapba kerülő vagyon kezelése az ÁKK feladata.

Az ÁKK öt jelentkező közül zártkörű pályázaton választotta ki a legjobb ajánlattevőt.

A pályázat külföldi értékpapírok 29 országban való letétkezelésére szólt. A PSZÁF-tól a december végi állapotról kapott információkból ugyanis kiderült, hogy a magánpénztári portfolióban lévő külföldi értékpapírok egy részét nem a Kelernél, hanem jórészt külföldön, ottani letétkezelőknél tárolták a pénztárak. A pályázatra egyébként a Kelert is meghívták, de nem a központi letétkezelő adta legolcsóbb ajánlatot, mivel ezen külföldi, a Kelerben eddig nem bevezetett értékpapírszámlák kiépítése valószínűleg a számára is jelentős többletköltségeket okozna.

Az Unicredit egyébként a nyugdíjpénztári vagyon legnagyobb letétkezelője Magyarországon, a vagyon mintegy egynegyede van nála letétben - ismertette Borbély László András.

A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint 2010 végén a teljes, akkor 3038 milliárd forint értékű magán-nyugdíjpénztári vagyon 16 százaléka feküdt külföldi értékpapírokban.