Az USA napirenden tartja az észak-koreai katonai beavatkozás lehetőségét

Az esetleges "erőteljes" katonai lépés Észak-Korea ellen változatlanul napirenden van - idézi Rex Tillerson amerikai külügyminiszter CNN hírtelevíziónak tett pénteki interjúját az MTI.
Szabó Dániel, 2018. január 6. szombat, 07:41
Fotó: AFP

Donald Trump elnök és a kormányzat célja a Koreai-félsziget diplomáciai erőfeszítésekkel történő atomfegyver-mentesítése. Ha kell, ezeket az erőfeszítéseket akár katonai beavatkozással is alátámasztja - mondta Tillerson, de szerinte az Észak-Korea körüli válságra nem a katonai megoldás az elsődleges.

"Ugyanakkor Észak-Koreának és a térség többi országának is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nagy a tét" - fogalmazott Tillerson.

Úgy látja, az eddigi diplomáciai erőfeszítések nem maradtak hatástalanok, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) három szankciós határozata húsbavágóan érintette mind Észak-Korea exportját - jelentős bevételektől megfosztva ezzel az országot -, mind pedig olajimportját.  Egyes országok további szankciós intézkedéseket vezettek be Phenjan ellen. "Azt hiszem, ez annak elismerése, hogy az elnök világosan értésére adta a világnak, hogy milyen nagy a tét" - tette hozzá.

"Hogy hogyan kezdjük meg a párbeszédet, ez még eldöntésre vár, de mindenképpen szükségünk van jelzésre Észak-Koreától arról, hogy megértették, a megbeszéléseknek az említett célok megvalósításához kell vezetniük" - mondta az amerikai külügyminiszter.

A CNN újságírónője megkérdezte a Donald Trumpról szóló, pénteken megjelent és nagy politikai vihart kavart könyvről - ennek állításaival lapunk részletesen is foglalkozott -,  mire Tillerson azt állította, hogy soha nem kérdőjelezte meg Donald Trump alkalmasságát az elnöki hivatalra. "Trump nem tipikusan olyan elnök, mint a korábbi amerikai elnökök voltak, de éppen ezért választották meg őt" - mondta a külügyminiszter.

A nyitókép forrása: AFP Photo.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2018.01.06 10:16

@Fricibacsi2: észak korea helyzete annyiban más volt , hogy mögöttük állt peking, így nekik igazából nem kellett amerikai támadástól tartaniuk.
kim jong un viszont tavaly sikeresen összeveszett kínával is, miután megölette a bátyját és kivégeztette az összes kínabarát vezetőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2018.01.06 09:31

"Donald Trump elnök és a kormányzat célja a Koreai-félsziget diplomáciai erőfeszítésekkel történő atomfegyver-mentesítése. Ha kell, ezeket az erőfeszítéseket akár katonai beavatkozással is alátámasztja"
Irak, Szíria, Líbia esetében i is ugyanez volt a szöveg......
Már érthető, hogy miért akart Észak Kore atomfegyvert. Joggal nem bízik az USA-ban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html