Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója elmondta, a költségelemzés még nem készült el, ám az biztos, hogy a dráguló alapanyagok negatív hatást gyakorolnak majd az ágazatra. Sternócky hozzátette, különösen ebben a helyzetben nagyon sokat várnak a Széchenyi pihenőkártyától, ám egyelőre nem tudni, mit hoz majd a konyhára.
Az egyik tavaly elkészült pécsi négycsillagos hotel neve mellőzését kérő gazdasági igazgatója szerint az ágazaton belül már elkezdődött az a taktikai csata, amelynek sok áldozata lesz. A harcban a tőkeerő mellett jelentős szerepe van a beszerzési forrásoknak is. Immár van olyan szállodalánc a hazai piacon, amelyik saját alapanyag-ellátó bázissal rendelkezik, s úgy tűnik, ez a folyamat az elmúlt időszakban tovább gyorsult.
Más dimenzióban, de talán még öldöklőbb harc folyik az ágazatban érdekelt kis- és középvállalkozások között. Jegesi Ferenc, három nyugat-zalai, a Balatont, Hévízt, Zalakarost és Kehidakustányt is magában foglaló kistérség vendéglátó-ipari ügyekben illetékes munkatársa elmondta, az elmúlt év végén készült felmérésük szerint a térség vendéglátóhelyeinek forgalma tavaly mintegy tíz százalékkal csökkent. Tíz egység közül három, csődbe jutott, illetve kritikus pénzügyi helyzetben van, jóllehet a régió idegenforgalmi adatai - pláne országos összehasonlításban - nem rosszak. Bár erről statisztika nem készült, úgy tűnik, a legnagyobb gondok az elmúlt években döntően hitelből fejlesztett, nívós vendéglátóhelyeken vannak. Jegesi szerint azt biztos, hogy az élelmiszerek drágulása - ami energiaár-emeléssel is párosul - tovább gyorsítja majd a folyamatot.
A lapunk által megkérdezett elemzők szerint méreteit tekintve a legnagyobb gondok a balatoni vendéglátásban lehetnek. A tavalyi csapnivaló fő- és utószezon több száz vendéglátóhelyet vitt csődbe, s úgy tűnik, a téli remények is délibábnak bizonyultak. A Balatonfüreden és Tihanyban két éttermet és három büfét is működtető Csordás Zoltán, aki egyben a térség vendéglátósait tömörítő egyesület elnökségi tagja is, úgy nyilatkozott, az élelmiszerárak emelkedése megadhatja a kegyelemdöfést. Az elmúlt egy-másfél évben az ágazat szereplői szinte minden tartalékukat felélték és feltárták. Tavaly a költségeket új beszerzési források felkutatásával még sikerült csökkenteni, s úgy tűnt, a közterhek mérséklése is jó néhány vállalkozót talpon tarthat, 15-20 százalékos vagy még nagyobb mértékű további drágulást azonban már nem lehet kigazdálkodni.