Az utószezonban bíznak a Balatonnál

A balatoni szállodáknál némileg hosszabb a szezonális időszak. Az eddigi tendencia azonban ezen a téren is hasonló volt: a nívós szállodák vesztették a legtöbbet, igazán a kemping és a "zimmer frei" tudott virágozni.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 18:14

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) gyorsjelentése szerint a vendégek 89 százaléka belföldi volt, amire csak a szocializmus éveiben, a szakszervezeti üdülők virágkorában volt példa. Valamennyi szállástípusnál csökkent a tartózkodási idő - ez átlagosan a 4 napot sem éri már el. Emellett a becslések szerint drasztikusan, mintegy 20-25 százalékkal mérséklődött a költés is.

A BRIB az év első hét hónapját értékelő gyorsjelentése szerint a 15 meghatározó tóparti szállodában mintegy 10 százalékos visszaesést regisztráltak az elmúlt év azonos időszakához képest. Egy-két százalékos eltéréssel nagyjából ilyen mértékű forgalomcsökkenésről számoltak be a lapunk által megkérdezett legnagyobb balatonföldvári, siófoki, balatonfüredi és keszthelyi szállodák is. Tegyük hozzá, az utószezon foglaltsági adatai sem túl jók.

A legoptimistábbak is szeptember végéig, október közepéig maximum "félházban" reménykednek, ám ehhez jó idő is kell. Mindössze 3-5 százalékos csökkenésről beszélnek a 2-3 csillagos vendéglátóhelyek, illetve a panziótulajdonosok. Nem volt jelentős forgalomcsökkenés viszont a nívós hévízi termálszállodákban, s ezekben egyelőre az utószezon sem tűnik annyira rossznak.

A legnagyobb hazai kempingüzemeltető cégnél, az SCD Group Zrt.-nél összességében mintegy 4-5 százalékos forgalomcsökkenésről beszélnek, de hozzáteszik, július közepétől szinte mostanáig - még a tavalyi évvel összehasonlítva is - jó volt a forgalom. Ha nincs a két számjegyű visszaesést produkáló nyárelő, akár "rekord" is születhetett volna, hiszen tavasszal a foglaltsági adatok még 5-7 százalékkal jobbak voltak, mint 2008 hasonló időszakában.

Idén azonban szinte teljesen átalakult a kempingekbe érkező, elsősorban külföldi turisták köre. Míg például Hollandiából 33 százalékkal kevesebben, Lengyelországból 29, Csehországból pedig 27 százalékkal többen jöttek, mint tavaly. Ráadásul a hazai vendégek száma több mint 13 százalékkal nőtt. A vendégéjszakák száma egyébként idén nagyjából azonos a 2007. évivel, ami a gazdasági válságot figyelembe véve nem rossz eredmény. A két kempinget és egy szállodát működtető Balatoni Hajózási (BH) Zrt.-nél ennél is jobb eredményekről, az év első hét hónapját tekintve is 12 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be. Ráadásul az előzetes adatok szerint augusztusban további 1-2 százalékos javulás várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK