Azbesztmentesítés kezdődött a hármas metróban

A zajló felújítás során erre lehetőség nyílt, így megszabadulnak az erősen ártalmas és rákkeltő anyagtól. Az első helyszín: Pöttyös utca metróállomás - írja közleményében a BKV.
Szabó Dániel, 2019. június 26. szerda, 15:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Magyarországon 2005 óta tilos a használata, de az 1970-es és 1990-es évek között rengeteg helyen használták szigetelésre az azbesztet. Mivel már tart a hármas metró déliszakaszának felújítása, az 1976-ban átadott vonalon megkezdték az erősen rákkeltő anyag eltávolítását.

Az azbesztmentesítés folyamatának első lépéseként az érintett területet negatív nyomás alá helyezett zónával veszik körül, amelyből levegő csak a háromfokozatú, "H" jelű (HEPA) szűrőn keresztül hagyhatja el a mentesítés alatt álló munkaterületet. Így megakadályozható, hogy bárki belélegezhesse azt, az azbesztmentesítés során a lakosság kizárólag az áramfejlesztő hanghatását érzékeli - derül ki a közlekedési társaság közleményéből.

Az első helyszín a Pöttyös utca metróállomás, ahol már csütörtök reggel 8:00-kor elkezdik a mentesítést.

A szigorú szabályok betartásával az azbesztmentesítési folyamat nem jelent kockázatot sem a környezetre, sem a mentesítést végzőkre. Műszaki Ellenőr felügyelete mellett a Vállalkozó és a Szakkivitelező folyamatosan tájékoztatja a Hatóságokat és a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóságát az eljárásról és a laboratóriumi vizsgálatok eredményéről - közölte a BKV.

Ezen az oldalon olvashat bővebben a metrófelújítás azbesztmentesítéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK