Kamatot emelt az állam, egyre többet fizet

Máris kamatot emelt a magyar állam, hogy lakossági állampapírba terelje a parlagon heverő megtakarításokat. Egyelőre a kétéves és az ötéves lejáratra fizet többet, de a növekvő infláció miatt a következő hetekben újabb kamatemelési hullám jön. A Babakötvény februártól a várakozások szerint csaknem 6 százalékot fizethet - számolt be az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2019. január 10. csütörtök, 09:59
Fotó: Napi.hu

Idén januártól az eddiginél 0,25 százalékponttal többet, évi 3,25 százalékos kamatot fizet a Kétéves magyar állampapír. A decembertől kapható új kibocsátású, ötéves inflációkövető Prémium államkötvény kamata 0,3 százalékponttal magasabb, mint az eggyel korábbi évjáraté. Az emelés annak köszönhető, hogy 1,4 százalék helyett 1,7 százalékkal fizet többet az inflációnál, így jelenleg 4,1 százalék a kamata.

Február 22-től pedig még ennél is többet fizet majd az ötéves állampapír, ugyanis ekkor árazódik át, a kamatprémium pedig a 2018-as inflációra rakódik majd, ami a várakozások szerint 2,9 százalék volt. Így a kamat várhatóan 4,6 százalékra emelkedik.

A Babakötvény kamata február 1-jétől ugyancsak változik, a várakozások szerint 5,9 százalékra nő, mivel infláció plusz 3 százalékot fizet.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbb augusztusban emelte meg 0,5 százalékponttal a kétéves és annál rövidebb lejáratú lakossági állampapírok kamatát, feltehetően azért, mert az előző negyedévben nem fogyott kellően az értékpapírokból - írta a pénzügyi portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK