Most már biztos: nagy változás jön a fizetésben

Március 2-án elindul az azonnali fizetések rendszere, alapszolgáltatásként 10 milliós összeghatárig néhány másodperc alatt teljesülnek a lakossági és vállalkozói egyedi átutalások az év minden napján éjjel-nappal - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára az M1-en.
Domokos László, 2020. január 26. vasárnap, 12:36
Fotó: Getty Images

Mintegy 30-40 milliárd forintot és sok százezer munkaórát fordított az átállásra a bankszektor. A kétszintű bankrendszer kialakítása óta egy közös cél érdekében ez a legnagyobb közös fejlesztése a szektornak - mondta a főtitkár.

Eddig minden bank rendszeres időközönként küldte az elindított utalásokat a Giro Zrt.-nek, amely szétválogatta, majd továbbküldte azokat. Az új rendszerben nem lesz szortírozás, az elindított utalás az optikai kábeleken át nyomban a címzett pénzintézetnél lesz - tette hozzá a szakember.

A változás nyomán várhatóan visszaszorul a készpénzhasználat, egy-két éven belül már a piacon a zöldségesnél is azonnali átutalással fizetünk, semmi szükség nem lesz arra, hogy készpénzt vigyünk magunkkal és az apróval bajlódjunk. Az új rendszer gazdaságfehérítő hatása pedig adóbevételek formájában akár évi 400-500 milliárdos hasznot is eredményezhet a költségvetésnek.

A korábbi hírek szerint a korlátlan számú elektronikus tranzakciókat tartalmazó csomagok bevezetése a bankszövetség szerint akkor lehetséges, ha eltörlik az ezekre vonatkozó tranzakciós illetéket, Kovács Levente szerint ráadásul ezekben a számlacsomagokban nem lenne helye a kötelező ingyenes készpénzfelvételnek sem.

A 10 millió forintos limit világviszonylatban is jelentős összeg, a tranzakciók 97 százalékát lefedi. A versenyhátrányt azzal lehetne a bankszövetség szerint kiküszöbölni, ha eltörölnék a lakossági elektronikus tranzakciókra kivetett tranzakciós illetéket, ami nagyjából 10 milliárd forintot jelent a költségvetésben. Ennek elengedése a kormány részéről hamar megtérülne a gazdaság fehéredése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.01.27 13:06

A világ fejlettebb részein számos olyan fizetési mód van, ahol nincsenek veszélyben a bankkártyánk adatai. Ilyenek a fizetés-szolgáltatók, mint pl a paypal és társai és ilyenek az internetes fizetésre egyszer használható virtuális bankkártyák. Magyarországon a kereskedők többsége még csak nem is hallott arról, hogy akár paypel-en kereszül is fogadhatna el pénzt (ez már tíz éve is "azonnali" volt), a magyar bankok többsége meg a virtuális webkártyáról nem hallott még soha életében.
Márpedig én soha, sehol nem adom meg a bankkártyám adatait, úgyhogy hiába látszik csodásnak az azonnali átutalás, továbbra is készpénzzel fogom kifizetni az internetes vásárlásaimat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.01.26 18:32

@Bene Tleilax:
Stimt!
Nekem ugyan van baknkártyám és ahol lehet használom is, minden számlámat a banki megbízásal fizetem.
Mégsem fogom észrevenni a különbséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bene Tleilax, 2020.01.26 14:37

Hogy fog ennek a készpénzmentességnek a sok vidéki örülni azokon a helyeken, ahol 3 falura jut egy ATM és 4-re egy kisbolt, ahol csak napi háromszor használják a pénztárgépet, amikor idegent látnak! Öreganyó/apó meg megtanulja PIN-t, PUK-ot, miegymást, oszt' vígan áll majd sorba a postán a nyugdíjért. Piszokul életszagú!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html