Piaci berkekben arról értesült a portál, hogy az egyik nagybank azt kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.

A lap nem írta meg, melyik nagybankról van szó, de több bpénzintézetett is idézett, amelyek azt állították, náluk el tud indulni a rendszer. A Budapest Bank, a CIB, az Erste és a K&H el fog készülni a határidőre, a Raiffeisen a Magyar Bankszövetséghez irányította a portált, az MKB csak a rendszer indulása után kívánt nyilatkozni, míg az OTP válaszolt a lap kérdéseire.

Korábban a Napi.hu már írt erről, akkor az OTP lapunknak azt válaszolta, a belső tesztek már tavaly elkezdődtek a banknál, jelenleg a központi infrastruktúrát tesztelik. Az UniCreditnél is folytak már januárban a belső tesztek. Lapunkkal a bank azt közölte: a július 1-jei szabályozói elvárásnak megfelelő indulás szerepel az ütemtervükben.

Az azonnali fizetési rendszer lényege az, hogy 0-24-órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden 10 millió forint alatti belföldi egyedi forintátutalás. Az átutalást mobilszámra, e-mail címre vagy másik másodlagos azonosítókra is el lehet küldeni, nem kell tudni a bankszámlaszámot. Az azonnali utalásokat egy Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott rendelet szabályozza. Ha el akarják csúsztatni az indulást, ezt a rendeletet kellene módosítani.