Csak kis összegekkel indulhat az azonnali fizetés?

Júliustól indulna el az azonnali átutalások rendszere, de állítólag nem minden bank képes rá felkészülni - írja az Mfor.hu.
Herman Bernadett, 2019. április 1. hétfő, 09:30
Fotó: Pixabay

Piaci berkekben arról értesült a portál, hogy az egyik nagybank azt kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.

A lap nem írta meg, melyik nagybankról van szó, de több bpénzintézetett is idézett, amelyek azt állították, náluk el tud indulni a rendszer. A Budapest Bank, a CIB, az Erste és a K&H el fog készülni a határidőre, a Raiffeisen a Magyar Bankszövetséghez irányította a portált, az MKB csak a rendszer indulása után kívánt nyilatkozni, míg az OTP válaszolt a lap kérdéseire.

Korábban a Napi.hu már írt erről, akkor az OTP lapunknak azt válaszolta, a belső tesztek már tavaly elkezdődtek a banknál, jelenleg a központi infrastruktúrát tesztelik. Az UniCreditnél is folytak már januárban a belső tesztek. Lapunkkal a bank azt közölte: a július 1-jei szabályozói elvárásnak megfelelő indulás szerepel az ütemtervükben.

Az azonnali fizetési rendszer lényege az, hogy 0-24-órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden 10 millió forint alatti belföldi egyedi forintátutalás. Az átutalást mobilszámra, e-mail címre vagy másik másodlagos azonosítókra is el lehet küldeni, nem kell tudni a bankszámlaszámot. Az azonnali utalásokat egy Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott rendelet szabályozza. Ha el akarják csúsztatni az indulást, ezt a rendeletet kellene módosítani.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.01 13:22

"de állítólag nem minden bank képes rá felkészülni"
Persze, hogy nem. A díjemelésekre, a levonásokra, a pénzelszedésre bármikor azonnak képesek, csak arra nem, hogy ami nem az övék, azt azonnal továbbítsák.
Ja, és erről tegnap szereztek tudomást?
Nem, tehát volt felkészülési idejük, csak az időt húzzák.
Nem alkudozni kell velük, hanem határidő, és bünti, ha nem teljesíti.
A Posta 30 éve nincs felkészülve, hogy kiessen a monopol helyzetből.
Magyar szabadpiac és verseny mi?
A kib@szott magyar bankok rekordbevételeket érnek el, a fejlettségük pedig egy albán szinten sincs.
Külföldön 25 perc a számlanyitás és azonnal a kézbeadják a bankkártyát, itt meg hetek múlva postán küldik.
A magyar bankok rohadékok, és ezt a politika engedi,. A korrupció engedi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html