Az új konstrukció szerint a vállalat az órabéres munkatársak 69 százaléka számára megadná a Vasas Szakszervezet és a munkavállalók által követelt 8 százalékos alapbéremelést, akik így túlóra nélkül minimum bruttó 384 707 forint jövedelmet kaphatnak egy ledolgozott hónap után.

Az órabéres munkatársak további 26 százalékának 6 százalékos, míg a fennmaradó 5 százaléknak pedig 4 százalékos emelést kínált a munkáltató, az egyre magasabb bérkategóriák felé mérsékelve az emelés mértékét.

A közlemény szerint a vállalat jelenlegi gazdasági lehetőségeit túllépő béremelés finanszírozását a vezetés részben a rendelkezésre álló erőforrások - többek között a szakszervezet és a dolgozók által sokat kritizált teljesítménybónusz-rendszer keretének - átcsoportosításával tervezi megoldani. A cég helyzetét tovább nehezíti, hogy a vállalat vezetése a világjárvány következtében elmaradó orvosi beavatkozások miatt továbbra is a megrendelések jelentős csökkenésével számol, amit a januári és februári értékesítési eredmények már igazoltak is.

A B. Braun által kidolgozott új béremelési rendszerrel kapcsolatban a vállalat március 22-én hétfőre várja a szakszervezet képviselőit, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek.

A cég a március 10-12. között a Vasas Szakszervezet által szervezett háromnapos sztrájkot követően tett újabb javaslatot, miután a szakszervezet elutasította a vállalat által korábban felkínált opciók mindegyikét.

Az új javaslat kidolgozása során a munkáltató a 8 százalékos béremelés minél szélesebb körű megajánlására törekedett, és ahol ez nem volt lehetséges ott is igyekezett egy megnövelt mértékű emelést végrehajtani. Ennek eredményeként az órabéres munkavállalók 69 százaléka számára 8 százalékos, a magasabb órabéres munkatársak további 26 százaléka számára 6 százalékos, és a maradék 5 százalék számára pedig (akiknek alapbére bruttó 458 000 forint feletti) 4 százalékos béremelést kínált. A korábbi bérajánlathoz képest megnövelt alapbéremelésre részben a megszüntetésre kerülő teljesítménybónusz költségkerete adhat forrást, amely - tekintve, hogy a munkatársak 94 százaléka nem elégedett a bónuszrendszerrel - a cég bérajánlata szerinti alapbérekbe építenék be.

A cég munkavállalói korábban többször is sztrájkoltak a béremelés miatt.