A tőzsde cég adásvételi szerződést írt alá a EIH Termelő és Szolgáltató Kft-vel az annak tulajdonában lévő, 7 toronyból álló, 15 megawatt összteljesítményű bábolnai szélerőműparkot működtető társaság, a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. megvásárlásáról - áll a kontaktusról szóló sajtóközleményben.

Az ALTEO Csoport a most megvásárolt szélerőmű parkon kívül az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly megvásárolt bőnyi szélerőműparkkal is rendelkezik, így nagy tapasztalatra tett szert e szegmensben. A friss cégfelvásárlással a társaság megerősítette második helyét a magyar szélerőmű piacon, mivel a szélerőmű-portfólió nominális kapacitása most már 47 MW-ra nőtt.

Az akvizíciót követően a csoport megújuló erőforrásokra épülő erőműveinek összteljesítménye 54-ről 69 MW-ra ugrik, teljes áramtermelő kapacitása pedig meghaladja a 122 MW-ot.

A bábolnai szélerőműpark által megtermelt villamos energiát a társaság a kötelező átvételi rendszer (kát) keretében értékesíti  e jogosultságának 2025. július 31-i kifutásáig. A közlemény szerint az ALTEO biztos abban, hogy az erőművet továbbra is hatékonyan, stabil EBITDA termelés mellett tudja működtetni portfóliójának részeként - de immár saját szabályozási központja révén.

A bábolnai szélerőműpark megvásárlása szervesen illeszkedik az ALTEO növekedési stratégiájába és energiatermelési portfóliójába, amelyben - a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek birtoklása és működtetése mellett - kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy kihasználjuk a különböző energiatermelési típusok egyidejű üzemeltetésében rejlő szinergiákat. Cél a gázerőművi portfóliónk jelentős bővítése is, ami pedig lehetővé teszi további megújuló kapacitások szabályozási központba integrálását, így ez a tranzakció cégünk számára éppen a megfelelő időben tudott megvalósulni" - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.