Kritikus határhoz közelít a koronavírus megbetegedések száma a BKV Metró üzemigazgatóságán - írja a Népszava. Az M2-es vonal központi forgalmi menetirányítói már nem is a havi beosztás szerint dolgoznak. Mindig az megy be, aki éppen tud. Egyelőre nem érték el a tavaly decemberi rekord betegszámot, amikor a vállalatnak egyszerre 284 dolgozója volt karanténban, de az új megbetegedések által kirajzolt görbe meredeken ível felfelé.

A Népszava információi szerint tavaly március óta összesen csaknem ezer munkatárs betegedett meg, vagy volt igazolt kontakt személyként karanténban. Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 127 fő, de összesen 179-en vannak karanténban. Már a cég dolgozói között is szedett halálos áldozatot a járvány.

Egy, a fővárosi önkormányzatnál csütörtökön tartott háttérbeszélgetésen elhangzott: a kormány oltási tervében nem részletezték kellő alapossággal, hogy kik azok, akiket speciális munkakörük miatt fontos lenne haladéktalanul beoltani, kimaradt például a metróirányítók szűk köre. Budapest kérte mielőbb oltásukat, ám eddig nem kaptak vakcinát.

A fővárosi kormányhivatal és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az oltási munkacsoport vezetőjének kérésére már múlt hét végén leadták a metró- és a villamos-üzemigazgatóságok nélkülözhetetlen munkatársainak listáját. A mintegy száz főből azonban eddig senkit sem oltottak be.