Baj van a gázórákkal - sok százmilliót bukhat az EMFESZ

A gázóra leolvasása, illetve a fogyasztás visszamenőleges becslése miatt akár félmilliárdos kár is érheti az EMFESZ-t.
NAPI, 2011. február 25. péntek, 08:06
Fotó:

Sok százmilliós elszámolási vitát eredményezhet EMFESZ Kft.-nek az, hogy korábbi ügyfeleinek átadása kapcsán adminisztratív nehézségek merültek fel - olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

A lap szerint előfordulhat, hogy a társaság emiatt nem juthat hozzá gázkereskedői engedélyének január 13-i felfüggesztéséig eladott gáz árának egészéhez, ráadásul megnehezülhet elszámolása a Magyar Energia Hivatallal (MEH) is. A MEH által kijelölt, úgynevezett végső menedékes szolgáltatónak becsléssel kell megállapítania a gázóra állását az ellehetetlenült kereskedőtől átvett ügyfeleknél, a lap szerint azonban az így regisztrált értékek gyakran alacsonyabbak voltak a tényleges mérőóra-állásnál, az észrevételek kimutatható hányadban a január 13. napjára visszamenőlegesen megbecsült fogyasztás még a december 31-i - ténylegesen megadott - mérőállásnál is alacsonyabb.

A cikk szerint ezzel a fogyasztókat is kár érte, gázfelhasználásuknak a ténylegesnél kisebb hányadát fizették ki a kedvezményes EMFESZ-tarifával (a Tigázhoz került budapesti ügyfelek ugyanakkor az EMFESZ-énél is alacsonyabb díjat fizetnek a gázért). A lap számításai szerint a becsléses elszámolásból adódó anomáliák miatt 400-500 millió forintot veszíthet a gázkereskedő.

A társaság közlése szerint a "probléma létezik", ezért az EMFESZ mindenki számára megfelelő megoldáson dolgozik: észrevételeivel és javaslataival hamarosan megkeresi a végső menedékes szolgáltatókat, illetve a MEH véleményét is kikéri. A Főgáz Zrt. a lapnak elmondta: amennyiben a fogyasztó a kifogásolja az induló óraállást, kérésének megfelelően korrigálnak, és mód van ellenőrző leolvasásra is. Az anomália azon, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult ügyfeleket nem érinti, amelyek a Mol Energiakereskedő Zrt.-hez kerültek, a gázfogyasztást itt ugyanis távleolvasással végzik.

HOZZÁSZÓLÁSOK