A jegybank által a 2016 első felében e célból kiírt nyílt közbeszerzési eljárás keretében 9 irodára vonatkozóan az e tevékenységet eddig is végző civil szervezet, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) nyerte el a működtetési jogot.

Ennek alapján 2016. július 18-ától első körben 8 hazai megyeszékhelyen - Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden, illetve július 25-től Zalaegerszegen is - fogadják a fogyasztókat a tanácsadó irodák. A szerződés értelmében a nagyvárosokon kívül az adott megyékben havonta 2-2 pénzügyi fogyasztóvédelmi rendezvényt is szerveznek, így az érdeklődők mindenütt részt vehetnek majd az e témákról szóló előadásokon, s igénybe vehetik az irodákon kívüli személyes tanácsadás lehetőségét is.

A következő cél, hogy az országban mindenütt egységesen magas színvonalú pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgáltatást érhessenek el a fogyasztók. A feladatot immár végző irodákon túl további irodák nyitása érdekében az MNB 2016 őszén új közbeszerzési eljárást hirdet meg.

A tanácsadó irodákat az MNB-törvényben szereplő pénzügyi intézmények fogyasztói ügyfelei ingyenesen vehetik igénybe a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó tájékoztatás érdekében. A személyesen, postai úton, telefonon és elektronikusan végzett tanácsadás kiterjed a fogyasztók pénzügyi tájékozottságának, ismereteinek bővítésére és pénzügyi tudatosságának növelésére, valamint az érintett pénzügyi intézményekkel összefüggő jogviszonyaikból származó érdekérvényesítésük elősegítésére.