Bajba kerülhet a magyarországi erőmű

Miközben a világ vezető országai lemondani terveznek a szénalapú energiatermelésről, itthon éppen zajlik a mátrai erőmű által tervezett lignittüzelésű blokk engedélyeztetése.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 20. hétfő, 09:46
Fotó: Napi.hu

Az előzetes számítások szerint három stagnáló év után 2017-ben ismét nőni fog a globális karbonkibocsátás, aminek 40 százalékáért a szén alapú villamosenergia-termelés felelős. A Bonnban megrendezett klímacsúcson éppen ezért 27 ország (többek közt Kanada, az Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, a Fidzsi-szigetek, Portugália és Finnország) és az USA két tagállama részvételével egy nemzetközi koalíció alakult, amelynek célja a szén alapú villamosenergia-termelés befejezése 2030-ig.

Mindezek alapján a WWF szerint nehezen érthető, miért szeretne hazánk legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, a Mátrai Erőmű Zrt. egy újabb lignittüzelésű blokkot építeni, amelynek ráadásul a várható környezeti és egészségügyi hatásai még mindig nem tisztázottak. Mindezt hétfőn az egri közigazgatási bíróság előtt tárgyalják. (A jelenleg még a német RWE többségi irányítása alatt álló Mátrai Erőmű Zrt. 60 megawattnyi (MW) napelemtelepet épít a már meglévő 16 MW-ja mellé.) A MET és Mészáros Lőrinc cége is pályázik a Mátrai Erőműre.

Szakértők szerint az engedély alapjául szolgáló levegőszennyezés-terjedési modell nem veszi figyelembe a domborzati viszonyokat, vagyis jelentősen eltér a valós helyzettől, ezáltal nem jelez előre a valóságban vélhetően rendszeresen előforduló légszennyezési határérték-túllépéseket - írja közleményében a WWF. Az új blokk környezetvédelmi engedélyeztetése során nem vizsgálták, hogy a tervezett erőmű működéséből eredően milyen országhatárokon is át terjedő hatások léphetnek fel, de azt sem, hogy az éghajlatra milyen hatással lehet az új létesítmény.

Az erőmű egyik tüzelőanyag-forrása a közelében található külszíni lignitbánya. A külszíni bányászat során végzett víztelenítés a WWF szerint úgy tűnik, jelenleg is rendkívül káros hatásokat okoz a környező települések vízkészleteiben.

Mindezek mellett az erőmű több százezer tonna lignitet értékesít a lakosságnak, amely tovább rontja a helyzetet a WWF szerint, hiszen a háztartások a lignitet többnyire szűrőberendezések nélküli kályhákban égetik el. A lignit az egyik legrosszabb hatékonyságú tüzelő-alapanyag, amelynek kéntartalma nagyon magas, égésekor kénsav és kénessav képződik, mely marja, roncsolja a nyálkahártyát, a tüdőt és a légutakat. Asztmás rohamot okoz, és jelentősen megnöveli a légúti megbetegedések kockázatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.11.20 21:31

Megy a vita itt ezerrel vásárlóerőről, európai energiaárakról, rezsicsökkentésről, de szerintem sokan nem látják a (tűzi)fától az erdőt: egy falusi nyugdíjas egyedül él régi, rosszul szigetelt házában, van 100 ezer forint nyugdíja, ebből 20 ezer megy gyógyszerre. Kérdezem én: ki tudja fűteni télen a házát? Még lignittel sem, pedig az a legolcsóbb.

Nem egyedi esetről, hanem több tízezer ember gondjáról írtam és még mások is lehetnek hasonló helyzetben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.20 18:30

@Warlock: "És végezetül: arról beszélek, amiről akarok, sem te, sem a hülye bérkommentelő haverjaid fidesz- vagy liberóoldalról nem érdekelnek. Ha nem akarok a hülye témáitokhoz szólni, se fideszt magasztalni, se ócsárolni, csak éppen fel akarom hívni a figyelmeteket, hogy mennyire undorító selejtek vagytok mindannyian, engedd meg nekem ezt a jogot."

Kicsi huszár! Jogod az van, csak eszed nincs hozzá! Tudod, a tények azok még nálad is makacsabb dolgok! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2017.11.20 18:21

@Warlock: Jól beszélsz. Valóban nincs értelme belemenni semmilyen vitába itt egyesekkel (tisztelet a kivételnek).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.11.20 18:07

@ezt-nektek: Na, ha már Borisz elkezdett oktatni, én is segítek neki, csak én próbálok a te szinteden (nem könnyű):

"találni senm lehetne! "

sem

"inkább mellé beszélsz határtalanul,"

mellébeszélsz...

És végezetül: arról beszélek, amiről akarok, sem te, sem a hülye bérkommentelő haverjaid fidesz- vagy liberóoldalról nem érdekelnek. Ha nem akarok a hülye témáitokhoz szólni, se fideszt magasztalni, se ócsárolni, csak éppen fel akarom hívni a figyelmeteket, hogy mennyire undorító selejtek vagytok mindannyian, engedd meg nekem ezt a jogot. Előre is kösz, remélem elég világos voltam (bár téged ismerve, kétlem, hogy lehet bármi is neked egyszerű és világos). Ostoba bértroll vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.20 17:57

@Warlock: "Öreg harcos, te tényleg valami határtalan hurráoptimista gyerek lehetsz. Ritka pozitív a hozzáállásod, látszik hogy sikeres cégvezető vagy. Ez itt nem a való világ papa, mondtam már neked többször, itt kevés olyan kaliberű embert találsz, akikhez szokva vagy a való életben. ezt-nektek döbbenetesen sötét... vásárlóerő paritás, PPS... ember... ezeknél egyszerűbb fogalmakkal sincs tisztában, 3-ig nem tud elszámolni... biztos reménytelen, holtsötét embereket akarsz tanítani? "

Kicsi huszár! Nálad sötétebb seggnyalót találni senm lehetne! :-) Téged a saját nárcisztikus énednél, csak a tények zavarnak meg jobban, mert nem tudsz velük mit kezdeni, inkább mellé beszélsz határtalanul, és azt gondolod, hogy a kamu rizsa szöveged célt ér! :-) Tévedtél kicsi huszár, a "tények" azok bizony leégetnek téged, és a rossz falmelléki dumádat! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html