Bajba kerülhet több magyar borász

Jóvátehetetlen károkat okozott a a fagy, a jég és a csapadékos augusztus egyes borvidékeken - írja a Borháló borkereskedés.
Napi.hu, 2016. szeptember 30. péntek, 09:59
Fotó: Napi.hu

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén. Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, miközben a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.

Fagy, jég és augusztusi esők nehezítették, ha nem lehetetlenítették el a nyugat-magyarországi borászatot az idén. A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. Vannak területek, ahonnan idén sajnos egyáltalán nem számíthatunk a jól megszokott borokra.

A kereskedés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a problémák a borfogyasztókat kevésbé érintik. A szüretelt mennyiség az átlagos évek alatt marad majd, de semmiből nem várható hiány. Ami a minőséget illeti, nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.09.30 14:39

Tudjuk, most aktuálisan nekik kell sírniuk. Amikor jó a termés, sok van és a minőség is jó, akkor az a bajuk.
Drágább lesz akkor is, és újabb támogatás kell nekik.
Ahányszor sír valamelyik termelő, annyiszor leírom:
Sírni azokank van joguk, akik nettó 70-80 000 hufért dolgoznak, és nem kapnak támogatást.
Viszont az ő megtermelt munkájukból kapják a gazdák a segílyt.
Ha nem megy, vagy nincs elég bevétele, akkor menjen el operátornak, havi fix pénze lesz.
Most a munkáltatók is sírnak, hogy nincs már dolgozó, akit felvegyenek.
Itt a megoldás, a sírós gazdák menjenek dolgozni a sírós munkáltatókhoz.
Itt minden gazdag sír, csak a csóri nem.
Milyen ország ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.09.30 11:32

A néhány évvel ezelőtti helyzethez képest több lehetőség áll a munkavállalók előtt. A csaló céget ott kell hagyni, másikat kell keresni helyette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html