Bajba kerülhetnek a magyar bankok

A lokális piacokon működő kisebb bankok - amilyenek a magyarországiak is - hátrányban vannak a Basel III követelményeinek alkalmazása során, ráadásul az is gondot jelent, hogy idehaza a felkészülési időszakra esik a bankadó alkalmazása is.
B. Varga Judit, 2010. szeptember 14. kedd, 14:20
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A magyarországi hitelintézetek - a kifejezetten nagyon tőkeerős szereplők, mint például az OTP kivételével - nem szívesen beszélnek a baseli szabályozás várható hazai hatásairól. Annyi azonban nyilvánvalónak tűnik, hogy sok olyan pénzintézetnek is szüksége lesz változtatásra, amely jelenleg bőven megfelel a tőkekövetelményeknek.


Az új baseli előírások 2013-as bevezetéséig a Budapest Banknak (BB) - mondták el érdeklődésünkre - előreláthatóan nincs szüksége külső tőke bevonására, hiszen már jelenlegi struktúrájával is teljesíteni tudja az előírt tőkeszintet. Mint azonban megtudtuk, az új likviditási követelményeknek megfelelően vélhetően a bevezetés évében módosítani kell majd a bank betétstratégiáján. Mint a BB-nél is leszögezték: ez természetesen nincs kihatással a jelenlegi működésre.


Az OTP-csoport szavatoló tőkéje 2010 első félévének végén 1312 milliárd forint volt, az előzetes, becsült (hitelezési, piaci és működési kockázatokat is figyelembe vevő) korrigált mérlegfőösszeg pedig 7590 milliárd forint. A tőkemegfelelési mutató értéke 17,3 százalékot ért el, ezen belül az alapvető tőke (Tier1) goodwill-lel és immateriális javakkal csökkentett nagysága 13 százalék volt. A bank kiemelkedően magas és biztonságos tőkepozícióját jelzi, hogy az európai CEBS stresszteszt alapján az OTP-csoport 2011-re prognosztizált 16,2 százalékos Tier1 mutatója a vizsgált 91 bank között a második legjobb. A hétvégén megszületett javaslat tehát - hangsúlyozták a pénzintézetnél - olyan tőkekövetelmény-szinteket vetít előre, melyeknek az OTP Bank ma is biztonsággal megfelel, pedig csak 2013 és 2019 között kell majd fokozatosan teljesíteni az új követelményeket.


A legnagyobb magyar banknál lapunk érdeklődésére megjegyezték: 2010 második negyedévében a bankrendszer magyar számviteli szabályok szerinti adózás előtti eredménye mindössze 15 milliárd forint volt, ami még nem tartalmazta az új bankadó hatását. Az azóta tapasztalható forintárfolyam-gyengülés a svájci frankkal szemben további kockázati költségeket involválhat, illetve már a bankadó hatása is érezhető lesz, így összességében tovább romolhat a bankszektor eredményessége. A szektor helyzetét nyilvánvalóan nem javítja, ha az "adóssegítő" kormányzati intézkedések némely pontja valóban megvalósul.

HOZZÁSZÓLÁSOK